2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A hivatal nem tud szennyezett paprikáról

2015. március 31., kedd 21:26, frissítve: kedd 21:35

Nem tud a Nébih az állítólagos szennyezett paprikáról.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára szerint a hivatal minden olyan esetben eljár, amikor bejelentés érkezik hozzá, de ez eddig nem történt meg.

A Greenpeace állítása szerint március elején közjegyző jelenlétében vásárolt hét áruházlánc boltjaiban tizenkétféle paprikát, és a laboratórium nyolcban húszféle vegyszermaradványt talált.

„A paprika, amelyet vettünk, sajnálatos módon magyar volt, de ez nem azt jelenti, hogy a Jordániából és Marokkóból érkező minták jók lennének. Azokban nem betiltott vegyszerek voltak, de ugyanolyan, sőt nagyobb mennyiségben is jelen voltak. Ez a mostani jogszabályok szerint szabályos, de nem gondoljuk azt, hogy biztonságosak lennének, mert olyan szerek vannak bennük, amelyeknek réges-rég indokolt lenne a betiltásuk” – mondta el Simon Gergely, a Greenpeace vegyszerszakértője.

A Spar visszautasította

Az egyik érintett üzletlánc visszautasította a Greenpeace állításait. A Spar kommunikációs vezetője szerint a bevizsgáltatott terméket nem árusítják. Hozzátette: szigorú minőségbiztosítást várnak el beszállítóiktól. Feljelentést ugyanakkor nem tesznek az ügyben.

„A tegnapi napon kaptuk kézhez a Greenpeace Magyarország levelét, benne a vizsgálati jegyzőkönyvvel, amelyet megvizsgáltunk a jogi és a beszerzési osztállyal együtt. Arra jutottunk, hogy a jegyzőkönyvben foglalt problémás termék egész egyszerűen nem elérhető az áruházláncaink polcain, nem értékesítünk ilyen terméket” – mondta el Maczelka Márk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!