2019. február 24.,
vasárnap, Mátyás napja

A fideszeseknek jut olcsó bérlakás Ferencvárosban

2017. május 25., csütörtök 23:35, frissítve: péntek 06:53

Kurta válaszokat adott a ferencvárosi polgármester a Hír TV-nek, amikor a bérlakások kiutalásának gyakorlatáról kérdeztük. Bácskai János ma sem vitatja, hogy több mint ezer, valódi rászoruló vár az önkormányzat segítségére. De sok jóval nem biztatta őket.

Képviselő úr 15 napon belül írásban megkapja a választ – ennyit mondott a Ferencváros fideszes polgármestere a jobbikos Szilágyi Zsoltnak, aki arról érdeklődött a képviselő-testület ülésén, hogy miért ad az önkormányzat kedvezményesen bérlakást olyanoknak, akik nem szorulnak rá. Vannak köztük helyi kormánypárti képviselők is. Bácskai János maga ismerte el, hogy több mint ezer rászoruló vár bérlakásra.

A polgármestertől azt kérdeztük, hogy szerinte rendben van-e, hogy fideszes önkormányzati képviselők a valós piaci ár alatt bérelnek lakást az önkormányzattól. Annyit válaszolt: igen.

A IX. kerületben az a fő szabály, hogy az önkormányzat általában rászorulóknak ad bérbe lakást. Kivételek a Ferencvárosban is akadnak. Léteznek piaci alapon bérbeadott lakások is, amelyekre pályázni kell. Az nyer, aki a leghosszabb időre vállalja a bérleti díj megfizetését. A licit hat hónapról indul, a plafon pedig 60 hónap, azaz öt év.

A polgármester szerint a rászorultság egyáltalán nem fontos szempont.


– Ez nem rászorultsági kérdés, ez piaci alapú bérlakás, ez gazdasági kérdés. Az önkormányzat gazdasági kérdése. 
– És akik rászorulnak, az a több mint 1200 ember, az mit csináljon? Aki nem tud befizetni 60 hónapot egyszerre?
– Azt, amit eddig is, az elmúlt 25 évben.
– Magyarán szólva?
– Magyarán szólva várják, hogy eljussanak odáig a házfelújításban, hogy ők is lakáshoz jussanak. 
– Ön szerint erre mikor lesz reális esély?
– A következő 30 évben.

A ferencvárosi bérlakások ügyében egyébként hónapok óta nyomoznak hűtlen kezelés gyanújával.