2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A fideszesek sikeresek, a juhászcsaládok elvesztik területeiket

2016. március 5., szombat 13:01, frissítve: vasárnap 11:46

Földháború Békésben – az egykori közlegelőkért indult harc Kétegyházán és a Viharsarok más településein. Régi juhászcsaládok veszítik el korábban bérelt területeiket. A privatizációban a helyi fideszes politikusok ismerősei és jó barátai a sikeresek.

Szarkáék 1992-ben, kárpótlásban kapták vissza kétegyházi hodályukat. Juhtenyésztésbe kezdtek, jelenleg 400 birkát tartanak. Tavaly decemberben azonban az utolsó 25 hektár bérelt állami legelőjüket is elvették tőlük és másnak adták. Szarka Györgyné a férjével építette fel két és fél évtized alatt a gazdaságot, szerinte az új bérlők nem igazi gazdálkodók, csak a hektáronkénti 70 ezer forintos uniós támogatásra fáj a foguk. „Amikor egy fiatalember azt mondja, hogy ha kell, meghal értük, mert annyira szereti őket, az már valamit jelent, és ezt az állományt, mert majdnem 400 darab van, három birkából szaporította föl. És egy ilyen fiatalembernek nem adnak lehetőséget, aranykalászos iskola kell ehhez. Ehhez nem kell aranykalászos iskola, drága, ehhez a jószágnak a szeretete kell, más nem kell hozzá” – mondta Szarka Györgyné.

A megmaradt 5 hektáron gazdálkodnak tovább, ami nem elég a megélhetésükhöz. Ráadásul közben elmérgesedett a viszonyuk tőszomszédjukkal, az új tulajdonos Oláh családdal. A családfő szerint a szomszédoknak erős hátszelük van; a térség fideszes országgyűlési képviselője. „Egy nagyon ambiciózus, egy nagyon törekvő fiatal gazdával találkoztunk, illetve a szülők hátterével együtt, és annyit megemlítünk, hogy 3 évvel ezelőtt ő, a fiatal gazda minden képesítés és minden előzetes mezőgazdasági ismeret nélkül kezdett bele nagyon sok problémával, gonddal. Ma azt lehet mondani, hogy örömmel számolt be, hogy elvégezte az aranykalászos gazdatanfolyamot, tehát előrelépett szakmailag is, hozzáértésben is, és ez biztosíték arra, hogy megtalálja a számítását” – mondta Vantara Gyula, fideszes országgyűlési képviselő.

A szomszédok készséggel vezetnek körbe a gazdaságukban. Az anyós sajnálja, hogy elmérgesedett a viszony a két família között. Úgy véli, a vesztesek magukat okolhatják, hogy elvesztették a legelőket, mivel nincs aranykalászos papírjuk.

„– Ön igazságosnak tartja, hogy nekik volt 49 hektárjuk és 5 maradt?
– Nem, nem tartom igazságosnak, csak az az igazság, hogy haladunk az idővel, haladuk a korral, és valamit tennünk kell azért, hogy talpon tudjunk maradni, tehát hogy előrébb jussunk.Ehhez nekik is ugyanúgy iskolai végzettség kellett volna, vagy pedig magánemberektől még bérelni termőföldet vagy gyepet, mert nem lehet csak a Körös-Marosra hagyatkozni vagy az NFA-ás földbérletekre”

– mondta Kertész Andrásné.

Szarkáék korábban bérelt legelőinek egy részét korábban egy bizonyos Lászk Nikolett nyerte el, akinek a neve számos más földhaszonbérleti szerződésen is szerepel. „A későbbiekben a fiatal gazda 10 milliós pályázat reklámarca lesz és lett. Megjegyezni kívánom, hogy ez az ifjú hölgy most a pusztaottlakai önkormányzat mellett működő szociális ellátónál adminisztrátori tevékenységet végez” – mondta Lempert László kétegyházi agrármérnök, családi gazdálkodó.

Tekintse meg a Látótér teljes adását:

Pusztaottlaka egy másik fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György szűkebb hazája. Simonkának a sofőrje is 100 milliós mezőhegyesi földet nyert az árveréseken. „Én nem tudom, ki hogy tud segíteni, én azt gondolom, hogy jó pályázatot kell írni, a Nikinek is mindig ezt mondtam. Niki 100 pályázatot beadtál, kettőből nyertél, annak is örülj! Hogyha a másik 98-on meg mások nyertek, hát akkor azoknak is örülnünk kell, mert vélhetően van jószáguk, vélhetően foglalkoznak ezzel a tevékenységgel, és őt mindig kiütötték a nyeregből. Hát én ezt nem tudom kommentálni” – mondta Simonka.

Kétegyházán sokan attól félnek, hogy néhány tűzhöz közeli rokon, ismerős és jó barát mindent visz, másnak pedig szinte semmije sem marad.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!