2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

A Fidesz határozatképtelenné tette az ülést

Hír TV

2018. február 8., csütörtök 10:42, frissítve: csütörtök 12:43

Ma sem volt határozatképes a nemzetbiztonsági bizottság, amely egyebek közt Orbán Viktort hallgatta volna meg a Magyarországra titokban befogadott menekültekről. A testület kormánypárti tagjai már el sem mentek, közleményükben azt írták, azért, mert Soros György emberei már a bizottságban ülnek. Két hete a Fidesz–KDNP-s tagok még ott voltak az ülésen, de kivonultak, mert Szél Bernadett is jelen volt. Az LMP társelnökét Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke nemzetbiztonsági kockázatnak tartja, ezért nem hajlandó együtt dolgozni vele.

„Szétnézek, akkor ennek a kólásdoboznak a helyén alelnök úrnak kéne ülnie, ott pedig a fideszes, KDNP-s képviselőknek is tenniük kéne azt a kötelességüket, amellyel megválasztották őket a parlament és annak a bizottságának munkájában” – mondta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke, miközben a létszámot ellenőrizte.

Soros Györgyre hivatkozva már Németh Szilárd sem ment el a nemzetbiztonsági bizottság újabb ülésére, amelyen egyebek közt Orbán Viktort hallgatták volna meg a Magyarországra titokban befogadott menekültekről.

„Nagyon fontos kérdések kerültek volna itt ma megtárgyalásra, az 1300 menekült ügyén kívül az egyszerűsített honosítási eljárásról is beszéltünk volna, az ezzel kapcsolatos visszaélésekről. Maga Semjén Zsolt kapott meghívást erre a bizottsági ülésre, látom, hogy a Fidesz–KDNP hogyha fontos kérdések vannak, akkor menekül, mint ördög a szentelt víztől vagy a tömjénfüsttől, de ez most egy olyan helyzet, amikor az Országgyűlés talán legfontosabb bizottságában vagyunk, és nincs civil kontroll a szolgálatok felett” – mondta Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja.

Két hete a Fidesz–KDNP-s tagok még ott voltak az ülésen, de kivonultak, mert Szél Bernadett is jelen volt. Az LMP társelnökét Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke nemzetbiztonsági kockázatnak tartja, ezért nem hajlandó együtt dolgozni vele.

„Az, hogy engem személyesen provokál, az kevésbé érdekel, viszont az, hogy a Fidesz–KDNP a saját pozíciójával visszaélve a nemzetbiztonsági bizottságot zsarolja, azt gondolom, mindenki számára elfogadhatatlan, legyen jobboldali, baloldali vagy zöld szavazó ebben az országban” – tette hozzá Szél Bernadett.

A testület szocialista elnöke nemzetbizonytalansági bizottságnak nevezte a testületet, amelynek szerinte egyre több felmerülő aggályra kellene választ adnia.

„Nem tudjuk, hogy Rogán Antal miért tagja a nemzetbiztonsági kabinetnek, nagyon érdekes, hiszen eddig nem volt. Mi lehet az oka annak, hogy csatlakozott ehhez az egyébként nagyon szigorúan ellenőrzött társasághoz? Érdekelné a nemzetbiztonsági bizottságot, hogy mi ennek az oka, hogy a kampányban ez megtörténik, a propagandaminisztérium miért kerül ilyen magas szintre, vagy valami más oka van?” – kérdezte Molnár Zsolt.

A bizottság jobbikos tagja az óvódásokhoz hasonlította a meg nem jelent kormánypárti tagokat, Mirkóczki Ádám szerint az Elios-ügy mellett sem lehet szó nélkül elmenni.

„Túl a korrupción, túl a visszaéléseken és az egyéb bűncselekményeken, egy nagyon komoly nemzetbiztonsági relevanciája is van, történetesen, hogy eddig avagy most a miniszterelnök adott esetben zsarolható-e családtagjával vagy családtagjainak korrupciós botrányával. Számos olyan kérdés felmerült, amit kizárólag az Alkotmányvédelmi Hivatal tudna, ha akarna, megválaszolni, nyilván zárt ülés keretében. Nem véletlen, hogy most már minden létező módon megpróbálják, hogy ezeket a kérdéseket bármely ellenzéki politikus feltehesse” – mondta Mirkóczki Ádám.

Molnár Zsolt bizottsági elnök a korábbi ülés után levelet írt Soros Györgynek – választ azonban egyelőre nem kaptak a magyar származású, Amerikában élő milliárdostól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!