2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A Facebookon kért bocsánatot a nőt lerántó fotós

2017. július 23., vasárnap 06:42, frissítve: vasárnap 11:33

A csíkszeredai konzul sajtósának férje rántotta földre a hajánál fogva az Orbán Viktort kifütyülő nőt Tusványoson. A Fidesz frakcióvezetője provokációt emleget, és megrendezett jelenetre utalgat, miközben a kormányközeli Figyelő már pénteken megelőlegezte, mire számíthat az, aki a miniszterelnök ellen tiltakozni mer Székelyföldön. A nő bántalmazása felháborította az LMP-t, a párt a Facebookon ajánlott fel neki jogsegélyt, a volt fideszes Tényi István pedig feljelentést tett az eset miatt. Az Együtt a Belügyminisztérium felelősségét vizsgálná. Az erőszakoskodó fotós két mondatban kért bocsánatot.

Facebook-oldalán kért bocsánatot az a fotós, aki a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban a hajánál fogva földre rántotta az Orbán Viktort kifütyülő fiatal nőt. Az esküvői fotózással foglalkozó Borbáth Áron a közösségi oldalon csupán annyit írt tegnap késő este: „Ami ma történt, tudom, elfogadhatatlan! Elnézést kérek, nem így kellett volna eljárnom!”

A Facebookon egyébként napok óta szerveződött a miniszterelnök tusványosi kifütyülése. A felhívás szerint például azért, mert Orbán Viktor évek óta egy szót sem szól nemzetstratégiáról és a határon túliakról, csak a Nyugattal való harcáról beszél.


Végül mindössze egy székely, de Budapesten élő lány fújt bele a sípba. Azonnal el is hallgattatták a mellette állók, a miniszterelnöknek nem kellett megszakítani a beszédét. A fiatal nő napernyőjét is eltörték.

A nőt a tömeg szélére kísérték, ahol azonban ismét belefújt a sípba. Válaszul itt már nem csak kíséretet kapott. Az egyik felvételen az is látszik, ahogy egy nő megüti, majd valaki a hajánál fogva a földre rántja. 

A HVG felvételén már az is jól látszik, hogy egy fekete ruhás férfi bántalmazza az Orbán ellen tiltakozó nőt. A Hír TV információi szerint a csíkszeredai konzul sajtósának a férje volt az egyik agresszor. A sípoló nőt végül egy biztonsági őr a kezét hátracsavarva vezette ki a helyszínről.

A kormányközeli Figyelő újságírója már pénteken megelőlegezte, mire számíthatnak azok, akik Tusványoson Orbán Viktor kifütyülésére készülnek. A publicista azt írta, hogy a tiltakozók készüljenek a legrosszabbra, mert az a jobbik eset, ha csak megütik.

A Fidesz frakcióvezetője is hasonló véleményen van. Kósa Lajos szerint a lövétei nő egyértelműen provokált, a szervezőknek pedig köszönet jár azért, hogy kimentették a tömegből. „Ha valaki a Fradi-meccsen Újpest-pólót ránt magára, akkor a rendezők első számú dolga, hogy ki kell menteni a B-középből, mielőtt nagyobb baj következik be. Tehát ez nem a provokációt menti vagy védi, hanem egyszerűen a nagyobb bajt el kell hárítani. Úgyhogy a rendezőknek köszönettel is tartozunk, hogy megtették ezt, és a hölgynek nem esett nagyobb baja” – fogalmazott Kósa Lajos, aki megrendezett jelenetre is utalgatott. A Fidesz frakcióvezetője úgy véli, az, hogy a tiltakozásról több felvétel is készült, arra utalhat, hogy az újságírók tudhattak a demonstrációról, amely szerinte szándékos provokáció volt.

Az ügyben feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen Tényi István. A Fidesz egykori tagja azt mondta: az elkövetők állampolgárságától függően előfordulhat, hogy csak a legfőbb ügyész tud eljárni az ügyben. Tényi szerint a felvételek alapján akár a garázdaság minősített esetéről is szó lehet.

„Valóban speciális a kérdés, hogy vajon melyik ügyészség, melyik magyarországi szerv indíthat eljárást, én jobb híján a Fővárosi Főügyészséghez fordultam. A bejelentést garázdaság vétség gyanújával tettem, de ez sem teljesen helytálló, hiszen a felvételek alapján látható, hogy nem egy ember követte el ezt a cselekményt, hanem mondjuk úgy, csoportosan, és hogyha csoportosan követték el az eseményt, akkor ennek a garázdaságnak a minősített esete fordulhat elő, az pedig már garázdaság bűntettét jelenti” – vázolta a feljelentéseiről ismert egykori fideszes.

Az LMP jogsegélyt ajánl a bántalmazott nőnek. Szél Bernadett, a párt társelnöke szégyenteljesnek nevezte, hogy bár az utóbbi időben rendszeressé váltak az erőszakos megnyilvánulások a Fidesz rendezvényein, a fideszes politikusok semmit nem tesznek, hogy megállítsák őket.

„Mindenkinek joga van a véleményének az elmondásához, szólás- és véleményszabadság van ebben az országban, ebben az európai közösségben, és senkivel nem történhet meg ilyen incidens egy ilyen politikai rendezvényen. Azt látjuk, hogy különböző fórumokon, ahol fideszes politikusok beszélnek, újságírókat próbálnak elhallgattatni, most pedig egy békés résztvevőt próbáltak meg erőszakkal elhallgattatni. Úgy gondolom, hogy a Fidesznek most már ideje lenne tanulnia abból, hogy ez nem elfogadható, ideje lenne leállítania ezt a szégyenteljes gyakorlatot” – hangsúlyozta Szél Bernadett.

Az Együtt a Belügyminisztérium felelősségét is vizsgálná az ügyben. Spät Judit, a párt elnökségi tagja szerint bár az eset külföldön történt, a magyar kormány számos tagja is jelen volt a helyszínen, ezért felmerülhet, hogy az eseményt a Belügyminisztérium biztosította. A párt ezért Pintér Sándort kérdezi.

„Ez az esemény jogszerűtlen volt, hiszen ez a fiatal hölgy a szabad politikai véleménynyilvánításával élt, amikor kifütyülte a miniszterelnököt. Nem csinált semmi olyat, amivel veszélyeztette volna a jelen lévő nézőket, tehát ami indokolta volna, hogy ilyen agresszív módon, a haját tépve, a karját kicsavarva vigyék el az eseményről” – jelentette ki a politikus.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!