2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

A csok emelésével állítaná meg a kormány a falvak elnéptelenedését

Hír TV

2018. július 28., szombat 19:19, frissítve: szombat 19:32

Az ötlet jó, de a kistelepülések vezetői várják a részleteket. A kormány a csok emelésével állítaná meg a falvak elnéptelenedését. Az ingatlanszakértő arra számít, hogy az intézkedés a nagyvárosok agglomerációjában lendíti majd fel a piacot.

Az Ormánság az ország egyik elmaradott térsége. Egy a Hír TV-nek nyilatkozó csányoszrói asszony arra panaszkodott, hogy az ügyintézés külön program. Sellye, a járás központja mindössze öt kilométer, viszont a busz négyszer-ötször jár csak.

A Nógrád megyei Karancsalján akad szép számmal üresen álló családi ház, a vegyesbolt kong az ürességtől, a gyógyszertár nincs minden nap nyitva. Hiába öt kilométer Salgótarján, 10-20 fővel csökken évente a község lakossága.

„Hát leépült már Karancsalja, leépült. Már csak két bolt van a faluban, azelőtt hat volt” – mondta egy helyi férfi.

A kocsmáros már feladta, és bezárja az italmérést. „Nem lehet megélni: adót nem tudok fizetni, TB-t nem tudok fizetni, nincs forgalom” – mondta.

Az ingatlanok – városi viszonylatban – olcsók, van olyan ház, amit 4,5 millió forintért vettek meg.

A Modern Városok Program után Magyar Falu Programot indít a kormány. Emelnék a családi otthonteremtési támogatás összegét az ötezer fő alatti településeken, hogy ne néptelenedjenek el a községek, falvak. Hogy mennyivel, arról nincs még döntés.

„A konkrét célja a Magyar Falu Programnak, hogy a falusi létforma és életforma népszerű legyen, hogy a vidéken való állandó lakóhely létesítés semmilyen tekintetben ne járjon akár a kultúra, akár az életszínvonal, akár a mindennapi közszolgáltatásokhoz való hozzájutás terén semmilyen visszalépéssel” – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az ingatlanszakértő szerint a falusi csok a nagyvárosok vonzáskörzetében található alvótelepüléseken lehet igazán népszerű.

„Főként a nagyvárosok vonzáskörzetében, illetve a fővárosi agglomerációban található települések lesznek ennek a rendelkezésnek a nyertesi, hiszen innen a fővárosba vagy más településekre ingázva jó munkalehetőségekhez lehet jutni, magasabb fizetéshez viszont hogyha a kis településeken nincs munkalehetőség, vagy nem olyan magasak a fizetések, akkor ez nem biztos, hogy vonzóbbá teszi az adott településen található ingatlanok iránti keresletet” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az egyik önkormányzati érdekképviselet üdvözli a kezdeményezést, különösen akkor, ha munkahelyteremtéssel párosul.

„Aki ma is vidéken él, az maradjon vidéken, ne költözzön be a nagyvárosba, én ezt látom, mi ezt látjuk az elsődleges célnak, hozadékának ennek a leendő intézkedésnek és aztán a következő mozzanat, hogy vonzó legyen a vidék és oda költöznek a nagyvárosból. Természetesen ez csak akkor tud igaz lenni, ha egyre több ipari fejlesztés és munkahelyteremtő beruházás vidékre kerül” – mondta Kerekes Miklós, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének társelnöke.

A csok legmagasabb összege jelenleg 10 millió forint. Ez az összeg 3 gyerek és új ház építése vagy vásárlása esetén jár. Használt ingatlanra az állam jóval kevesebbet ad – néhány milliót.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!