2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A CÖF és a HungaroControl is hallgat, mire költötték a százmilliókat

Hír TV

2018. január 8., hétfő 20:18, frissítve: kedd 09:20

Hiába közpénz, az LMP országgyűlési képviselője sem nézhette meg a fideszes alapítvány elszámolását a HungaroControltól kapott 320 millió forintról. Hallgat a Békemeneteket szervező, kormányközeli Civil Összefogás Fórum is arról, hogy mire költötték a Magyar Villamos Művek félmilliárd forintos támogatását.

– A Polgárok Házának népszerűsítésére filmek készültek, amik elkészültek, le is vetítették őket, és a dolog így teljesen rendben van – mondta a Szövetség a Nemzetért Alapítvány fideszes elnöke.

László Tamás októberben nem találta problémásnak, hogy a Fidesz egyik szellemi központját reklámozták közpénzből. A HungaroControltól kapott 320 millió forintos támogatást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a légiforgalmi irányítás és a repülés népszerűsítésére kellett volna fordítani. A támogatásról szerződést is kötött az állami légiforgalmi irányítást végző cég és a fideszes alapítvány, sőt utóbbi el is számolt a pénz felhasználásáról. Bár a közpénzek felhasználása nyilvános adat, a szerződést és az elszámolást eddig nem nézhette meg senki.

– Ezért indítottuk a pert, hiszen látni akarjuk azt a szerződést, amivel hivatalosan az adófizetők pénzét pártpolitikai célokra adták oda ennek az alapítványnak. Nyilvánvalóan ezt a helyzetet tisztázni kell, és nagyon fontos kiemelni, hogy egy 2018-as, idei rendszerváltást követően kőkemény felelősségre vonásra számíthatnak majd az érintettek – mondta Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője.

Az LMP által indított per első tárgyalását február elején tartják. A 320 millió forintos támogatási szerződés adataiért korábban a Hír TV pert indított a HungaroControl ellen, de hiába nyerte meg első fokon, a vállalat nem válaszol az adatokkal kapcsolatos megkereséseinkre.

Titkolózik a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány is. A Magyar Villamos Művektől kapott 508 millió forintnyi közpénzről most azt írták: nincs módjuk felvilágosítást adni a felhasználásáról. Ezekért az adatokért az Átlátszó újságírója indított pert, amit első fokon megnyert. A Jobbik szóvivője úgy véli, a Civil Összefogás Fórum és a mögötte álló alapítvány valójában tiltott pártfinanszírozást folytat.

– A Fidesz állami, házi civil szervezetének, a CÖF-nek ad félmilliárd forintos támogatásokat. És valahogy nem tudhatjuk meg, nem tudhatják meg a magyar emberek, hogy egy civil szervezetnek nevezett ügynökszervezet vajon hogyan is gazdálkodik az adófizetők pénzével, milyen jótékonysági akciókat bonyolított le. Annyit láttunk, hogy politikai akciókat lebonyolítottak a Fidesz érdekében – nyilatkozta Jakab Péter.

A támogatásokat nyújtó állami vállalatoknál a közpénz felhasználásra vonatkozó más szerződéseket sem teszik közzé. Bár a dokumentumokat kötelező lenne feltüntetniük honlapjukon, a Magyar Villamos Művek ezzel háromnegyed éves, a HungaroControl féléves lemaradásban van.

Megkerestük az említett cégeket, de nem is válaszoltak arra, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra a kimutatásokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!