2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A civileket nem befolyásolja a magyar–holland diplomáciai vita

2017. augusztus 27., vasárnap 17:49, frissítve: vasárnap 19:04

Egyelőre nem befolyásolja a holland és a magyar civil szervezetek, valamint az egyházak közötti kapcsolatokat a két ország diplomáciai vitája. A Hír TV által megkérdezett magyar szervezetek több évtizede kapnak adományokat holland szervezetektől, ami – szerintük – a jövőben is így marad.

A Reménysugár Hajléktalan Melegedő udvarán babgulyással és túrós bélessel várták a nélkülözőket idén húsvétkor. A 250 adag ételt debreceni vállalkozók ajánlották fel, a kiosztást pedig a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai koordinálták. A szeretetszolgálat rendszeresen kap külföldről, hagyományosan Hollandiából is támogatást. Kommunikációs vezetőjük szerint a jelenlegi diplomáciai helyzet nem befolyásolja a kapcsolatukat.

„A református diakónia, azaz szociális intézmények több évtizedes kapcsolatot ápolnak külföldi – például holland – gyülekezetekkel, szervezetekkel. Legyen szó adományozásról vagy önkéntességről. Rendszeresen járnak fiatalok vagy idősebbek fogyatékos otthonainkba, hogy szabadidejükből arra áldozzanak, hogy segítenek az elesetteknek, rászorulóknak. Ez a személyes kapcsolat bevált, azóta is folyamatosan működik” – mondta Kőrösi-Gilicze Réka, a református szeretetszolgálat kommunikációs vezetője.

A Dankó utcában működik a hajléktalanok kórháza, amit az Oltalom Karitatív Egyesület működtet. Ők is kapnak holland civil szervezettől támogatást, évente csaknem egymillió forintot, de intézményeikhez felszereléseket, bútorokat is több millió forint értékben.

„Nem hiszem, hogy a hollandok bizalmát általában a magyar civil szervezetek vagy egyházak irányában ez megrengetné. Nagyon sok helyen tapasztalom, hogy igazán erős szolidaritással állnak oda emberek mellé, akik nem kapnak elégséges támogatást, segítséget saját kormányuktól. Ezeket nem fogja zavarni. Amennyire tájékozódni tudtam azokban a körökben, akikkel nekünk van kontaktusunk, ott arról van szó, hogy alig hallottak valamit erről az ügyről, vagy ha igen, akkor ez nem érinti őket igazán mélyen” – nyilatkozta Iványi Gábor, az egyesület elnöke.

A Hungaroringen a külügyminiszter méltatása mellett adtak át 370 új, holland gyártmányú kamiont Kelet-Magyarország egyik legmeghatározóbb fuvarozó vállalatának. Szijjártó Péter azt hangoztatta, a diplomáciai vita az üzleti és a civil életet nem befolyásolja.

„Nem hiszem, hogy az ilyen, nagyra becsülendő tetteket végrehajtó szervezetek attól teszik függővé a támogatásukat, hogy éppen a két ország kormánya között van-e valamifajta politikai vita, vagy nem” – mondta a külügyér.

A külügyminiszter pénteken rendelte haza Hollandiából a magyar nagykövetet konzultációra, és hivatalos bocsánatkérést követelt a búcsúzó magyarországi holland nagykövet kijelentései miatt. A holland külügyminiszter válaszul még aznap elhatárolódott nagykövete nyilatkozatától, aki párhuzamot vont a terroristák és a magyar kormány ellenségképgyártása között. Bocsánatot viszont nem kért, és azt is hozzátette, a jogállam helyzetét és a civiltörvényt említve, hogy vannak aggodalomra okot adó fejlemények Magyarországon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!