2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A budapestiek visszakaphatják a 3-as metrót az adventi hétvégéken

Hír TV

2017. november 11., szombat 17:33, frissítve: szombat 18:20

A BKV és a BKK a héten tárgyalásokat kezdett a vonal felújítását végző vállalkozókkal arról, hogy a leállított vonalszakaszon legalább az ünnep előtti hétvégéken biztosítsák a metróközlekedést. A karácsonyi bevásárlások miatt ugyanis a december jellemzően nemcsak a közutakon, hanem a tömegközlekedésben is a legforgalmasabb hónap.

Egy hete kezdődött meg a 3-as metró felújítása. Bár most csak az északi szakaszt érintik a munkálatok, esténként és hétvégente a teljes vonalat lezárják, ilyenkor Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között pótlóbuszok közlekednek.

Az első héten fennakadás és jelentősebb dugók nélkül sikerült megoldani a metrópótlást, ám a december elején kezdődő adventi időszakban az év végi bevásárlások miatt többszörösére szokott emelkedni az utasforgalom. A BKV ezért decemberben négy hétvégén biztosítaná a metróközlekedést.

„Úgy gondolom, hogy minden esély megvan, hogy bizonyos napokon visszaállítsuk a forgalmat. Ha nem is éjjel, akkor legalább nappal lehessen használni a metróközlekedést az adventi hétvégeken” – nyilatkozta Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Közlekedő Tömeg Egyesület továbbmenne: csak egy napra állítaná le a metrót hétvégente. Szerintük a BKK már az adventi hétvégéken is jelentős terhektől fog megszabadulni.

„Nagyon bonyolult lett volna ebben az időszakban csak pótlóbuszokkal lebonyolítani a forgalmat, tehát üdvözlendő, hogy ez megtörténik. Föltenném a kérdést, hogy az egyéb hétvégéken is indokolt-e, hogy mind szombaton, mind vasárnap nem jár a metró, vagy inkább arról szól ez, hogy a kivitelezőnek így kényelmes” – fogalmazott Kelemen Tamás alelnök.

A 3-as metró hétköznapokon több mint félmillió utast szállít, de hétvégente is százezres nagyságrendű a forgalom. Az északi szakasz hat állomását várhatóan egy év múlva vehetik birtokba az utasok. A teljes, 17 kilométeres vonal felújítása 2020 végéig tart.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!