2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A Bálnára hajtanak Matolcsyék

2015. december 5., szombat 10:25, frissítve: vasárnap 17:30

Repül a bálna, és már tudjuk is, hol áll meg: újabb milliárdokért vásárol palotákat a Magyar Nemzeti Bank. Miközben szépen hízik az unortodox alapítványi vagyon, egyre nagyobb a jegybanki befolyás a felsőoktatásban.

Impozáns luxusáruház Budapesten, a Vörösmarty téren a Kasselik-ház. Az első két emelet ára majdnem 5 milliárd forint. A nemrég felújított Várkert Bazár szomszédságában egy irodaháznak látszó többszintes épület ára több mint 2 milliárd forint. A Nyugati tér mellett az Eiffel-palota pedig elkelt 14, más hírek szerint 18 milliárd forintért. Az a közös bennük, hogy mindhármat a Magyar Nemzeti Bank vette meg.

A legújabb kiszemelt a Bálna épülete. A jegybank szívesen létrehozna itt egy pénztörténeti múzeumot és egy oktatási központot is a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen.

A Magyar Ingatlanszövetség elnökségi tagja sem tudja pontosan, hogy mennyit érhet most a Bálna, de szerinte ha valaki 15 milliárdot adna érte, akkor az elvárható, hogy legalább a vételi ára megtérüljön. A nyereségesség azonban az épület funkcióitól függ. „Hatalmas területek vannak, irodafunkciót nem nagyon tudok elképzelni, mert nagyon sok a közösségi tér és kicsi a bérbe adható terület. Igazából egy múzeumot vagy konferencia-központot, vagy ilyesmit tudnék elképzelni, de hát ehhez is az kell, hogy 365 napon keresztül működjön” – mondta Beák Attila.

A főpolgármester-helyettes azonban óvatos, nem zárja ki a bérbeadás lehetőségét sem. „Most érünk abba a helyzetbe, amikor viszonylag jó vagy akár nagyon jó ajánlatok közül választani tudunk, és nekünk az a dolgunk, hogy a főváros számára a legjobb javaslatot terjesszük elő” – mondta Bagdy Gábor.

„Közpénzből, közösségi vagyont építsünk, a közjó szolgálatában.” Matolcsy György jegybankelnök ezzel magyarázta november elején a parlamentben a Magyar Nemzeti Bank vásárlásait. Szerinte a jegybank nem költségvetési pénzből gazdálkodik, ezért szabadon gazdálkodhat a forrásaiból. Az MNB így lett tulajdonosa egy Tiziano-festménynek és egy csodazongorának is, és így hízik hónapról hónapra az ingatlanvagyona.

„Ez egy banánköztársaság, ott fordulhat elő csak ilyen.” A Horn-kormány jegybanki alelnöke szerint a Matolcsy vezette Magyar Nemzeti Bank olyan dolgokkal foglalkozik, amihez semmi köze. „Azt gondolom, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem egy ingatlanügynökség sem közvetve, sem közvetlenül. Neki nem dolga az épített kultúra szempontjából fontos ingatlanok megvásárlása, helyreállítása, fejlesztése. Ez a kulturális ügyekért felelős kormányzati szervnek a dolga” – mondta Bodnár Zoltán.

Jelenleg már több ezer négyzetméter áll rendelkezésre Matolcsy György gazdaságpolitikája, az unortodox eszme oktatására. A nemzeti bank öt oktatási alapítványa csak tavaly annyi tőkét kapott, mint az egész magyar felsőoktatásra költött összeg másfélszerese.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!