2020. november 30.,
hétfő, András, Andor napja

A balatoni hajózás is bajban van a munkaerőhiány miatt

Hír TV

2018. április 14., szombat 12:52

Hajós képzés indul ősztől Siófokon. Az országban eddig csak Budapesten lehetett iskolai rendszerben kitanulni a szakmát, idén viszont a Siófoki Szakképzési Centrum is elindítja a hajós technikus képzést, a Balatoni Hajózási Zrt. együttműködésével.

Nem könnyű a hajós mesterség, egész embert kíván – tartják a hajósok, és remélik, hogy ez nem riasztja vissza a mai fiatalokat, akik ősztől 800 órás képzésben szerezhetnek hajós technikusi képesítést. Leendő oktatóik szerint a gyakorlat a legfontosabb, az iskolából kikerülve még évekig kell hajón szolgálni, hogy valaki jól értsen a szakmához.

„Gépházi részen a hajógéptant, a hajóvillamosság és a hajóépítés tant, azt rendkívül módon, emelt szinten, a fedélzeti ágon, a fedélzeti képesítés megszerzéséhez pedig mindenképpen a hajóvezetés tant, a hajózás tant, a hajófelszerelés tant tanulják nagyon intenzíven” – részletezte Molnár Endre hajóparancsnok.

Jelenleg 100 hajóst foglalkoztat a BAHART. Miivel nem találnak elég szakképzett munkaerőt, a hajókat a szükséges minimális létszámmal működtetik.

„Ezzel még éppen el tudjuk látni az üzemeltetést, de éppen a határon mozgunk. Figyelembe véve azokat a fejlesztési elképzeléseket, amelyeket a döntéshozókkal körvonalazunk a Balaton, ezen belül a vízi közlekedés jövőjét illetően, én azt látom, hogy további 50-60-70 hajósra lenne szükség hosszútávon ahhoz, hogy a balatoni hajózás illetve a közösségi közlekedés megfelelő szinten működjön” – így Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

Az oktatás egyelőre a felnőttképzés keretein belül indulhat el, elvárás az érettségi, az úszástudás és az egészségügyi alkalmasság. A tervek szerint a jövőben hajós technikus szakgimnáziumi osztályt is indítanak Siófokon.