2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

2018-ra időzíti a Fidesz a pénzosztást?

2015. augusztus 15., szombat 16:51, frissítve: szombat 18:20

Megosztja az ellenzéki pártokat az uniós pályázatok felpörgetésének kormányzati szándéka. Az LMP nem feltételezi, hogy a Fidesz a 2018-as választások kampányára időzíti a pénzosztást, a liberálisok kevésbé jóhiszeműek. A források elosztásáért felelős kancelláriaminiszter 2017 nyaráig mind a 12 ezer milliárd forintra kiírná a pályázatot.

„Az Európai Bizottság és tulajdonképpen a kormány maga is azzal kell szembenézzen, hogy 2007 és '13 között 6-7-800 milliárd forintnyi vagy ezer milliárdos veszteség éri majd a kasszát” – ez volt a helyzet 2013 nyarán, amikor a Miniszterelnökség átvette az uniós források elosztását. Az Európai Bizottságot azóta sikerült meggyőzni, így végül nem ragad bent pénz a kasszában. Az új, 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklusban a tárcavezető felpörgetné az uniós pályázatokat.

„Azt javaslom majd a kormánynak kedden, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben olyan döntést hozzon, amely alapján Magyarország a most induló európai uniós fejlesztési ciklusban nem kevesebbet vállal, mint azt, hogy 2017 júniusáig az összes mintegy 12 ezer milliárd forintos pénzt megpályáztatja és pályázatra kiírja” – mondta Lázár még csütörtökön, amikor az újságírókkal ismertették a kormányülés témáit.

Az ellenzéki pártok nem tapsolnak a javaslatnak. „Én azt gondolom, hogy inkább az előző ciklust kellene korrekt módon lezárni, és nem inkább kilapátolni a pénzt” – mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

Az LMP szerint a pályázati roham leterhelheti az állami apparátust. „A jelenlegi gyakorlat óvatosságra int bennünket, és ha nem vagyunk rosszhiszeműek, és nem gondoljuk azt, hogy ebből 2018-as Fidesz-kampány lesz, még akkor is azt mondjuk, hogy az ország érdeke egy sokkal kiegyensúlyozottabb, egyenletesebb forrásfelhasználási politika, amit kérni fogunk a kormányzattól” – így Sallai Róbert Benedek képviselő.

A liberálisok kevésbé jóhiszeműek. „Döbbenetes dolog, hogy amikor kormányváltás van, akkor egész egyszerűen mi történik? Az egész apparátusnak meg kell maradnia, hogy át lehessen adni ezeket az ügyeket? Ez valami olyan hihetetlen és érthetetlen Fidesz–KDNP-s logikán alapszik, ami egész egyszerűen elfogadhatatlan, és azt gondolom, hogy mindenféleképpen neki kell menni ennek az előterjesztésnek. Nagyon remélem, hogy nem fog célt érni ez a kezdeményezés” – hívta fel a figyelmet Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője.

Elemzők szerint az uniós pénzek mielőbbi felhasználása élénkítheti a gazdaságot, de szerintük kérdés, hogy Brüsszel ki tudja-e időben fizetni a nyertes pályázók tömegét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!