2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

2003-ban volt hasonló szárazság, alacsony a vízállás a folyókon

2015. augusztus 16., vasárnap 12:20, frissítve: vasárnap 13:03

Rendkívül alacsony a vízállás a Duna és a Tisza több szakaszán. A dunaújvárosi kikötőben lelassult a munka, mert az uszályok egyre nehezebben tudnak közlekedni. Magyarországon legutóbb 2003-ban volt hasonló szárazság. Az előrejelzések szerint a jövő hét közepén lehet jelentős csapadék a Duna és a Tisza vízgyűjtő területén.

A BKV hajói egyes megállókat meg sem tudnak közelíteni az alacsony vízállás miatt, a Margit-híd lábánál pedig sziklasziget emelkedik ki a Dunából. Nemcsak a Duna, hanem a Tisza és a kisebb folyók is apadnak a szárazságban.

„A Dunán és a Tiszán is nagyon alacsony a vízállás, a valaha mért legkisebb értéktől a Dunán 40-50 centiméterre van, főleg a felső szakaszon. Budapestnél például ma 107 centiméter a vízállás, 2003-ban, illetve 1947-ben volt a legkisebb eddig mért érték, az 51 centiméter volt” – mondta a Hír TV-nek Siklós Gabriella, Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

A gödi szabad strandon jól látható a vízszint csökkenése. A helyiek szerint néhány nap alatt legalább öt métert húzódott vissza a Duna. A folyó egyelőre hajózható a teljes magyarországi szakaszon, de Szob és Dunaföldvár között tucatnyi olyan gázló van, ahol nagyon oda kell figyelnie a kormányosnak. A dunaújvárosi vasműben hátráltatja a munkát az acélgyártáshoz nélkülözhetetlen szénszállítmányok késése.

„Az Al-Dunáról, Konstancából érkeznek különböző típusú amerikai és ausztrál szenek. Az jelenti a legnagyobb gondot, hogy nem a tervezett ütemben érkeznek az alacsony vízállás miatt. Ez a legfőbb áru. A kész áru eljuttatása is gondot okoz. Ilyenkor az a teendője a logisztikai rendszerünknek, hogy amennyiben szükséges, áttegye más fuvarozási módokra az árut, közútra vagy vasútra, ez a vízi szállításhoz képest többletköltséget jelent” – mondta Szabó Gyula, a Dunaferr Zrt. kikötővezetője.

A meteorológiai előrejelzés szerint a Duna és a Tisza vízgyűjtő területén jelentős mennyiségű, 10-70 milliméter közötti csapadék hullhat a közeljövőben. „A vízgyűjtő területén is fog esni, lesznek záporok, zivatarok, de ezek lokális jelenségek, nem nagy térségű csapadékhullásról van szó, ezért a vízgyűjtőkön felhalmozódó friss vízkészlet nem nagy mértékben, bár azért láthatóan fogja majd a vízszintet emelni” – mondta Berceli Balázs meteorológus.

Jövő hét közepére a Duna vízállása 30 centimétert emelkedhet Budapestnél.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!