2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

17 milliárdot csengetett ki az állam, mégis bérlő maradt

Hír TV

2018. február 5., hétfő 20:52, frissítve: hétfő 21:11

Birtokon belül lett bérlő a magyar állam a Hungexpón. A vásárváros pavilonjainak használatáért a katolikus világkongresszus, majd a vadászati világkiállítás idején is fizetni kell. Az épületeket egy francia cég hasznosítja, amelynek 2035-ig szól a szerződése a Hungexpo előző, szintén francia tulajdonosának jóvoltából.

2015-ben Orbán Viktor helyettese nyitotta meg a Fegyver, Horgászat, Vadászat nevű kiállítást. Semjén Zsolt maga is nagy vadász, ő a Vadászati Védegylet elnöke. „Az 1971-es vadászati világkiállítás 50. évfordulójára rendezünk egy fantasztikus vadászati-horgászati világkiállítást Budapesten” – mondta két éve Semjén.

A 2021-es világkiállítás támogatásáról a kormány tavaly külön határozatot hozott – nem is egyet. A helyszín a budapesti vásárközpont, a Hungexpo lesz, ahol 2020-ban katolikus világkongresszust rendeznek. A Hungexpót üzemeltető céget a 2000-es évek második felében privatizálták a franciáknak, de az Orbán-kormány visszavásárolta a társaságot több mint 17 milliárd forintért. Csakhogy a pavilonokat 2035-ig bérbe adták egy francia tulajdonú cégnek, amelynek az állam kénytelen fizetni, ha a katolikus világkongresszushoz és a vadászati világkiállításhoz használni szeretné a vásárközpontot.

– A Hungexpo Zrt. kizárólagos bérlője ennek a területnek, és ő tudja bérbe adni másoknak.
– A tulajdonosa viszont a magyar állam jelenleg.
– A tulajdonosa a magyar állam, amelynek 22 éves bérleti szerződése van a Hungexpóval.
– Akkor gyakorlatilag önöktől bérli vissza majd?
– Erre az időszakra, természetesen igen – mondta Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója.

A Hungexpo megközelítésén 4 milliárd forintból javíthatnak, ez két villamosvonal meghosszabbítását jelentené. – Két csarnokkal fogunk kiegészülni, illetve az egyiket alkalmassá tesszük, konferenciák befogadására is – tette hozzá Ganczer Gábor.

Hogy mindez pontosan mennyibe kerül majd, egyelőre nem tudni. A költségeket a francia bérlő és a magyar állam közösen állja majd. A 2020-as eucharisztikus világkongresszus, illetve a 2021-es vadászati világkiállítás rendezési költségei ugyanúgy megemelkedhetnek, ahogy a tavalyi vizes vb is megdrágult.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!