2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

15 helyett 30 évre titkosítanák a paksi bővítés részleteit

,

2015. február 27., péntek 18:01, frissítve: péntek 18:24

Délelőtt fogadta el a törvényalkotási bizottság azt az előterjesztést, hogy az eredetileg tervezett tizenöt helyett harminc évig legyenek titkosak a paksi atomerőmű-bővítés részletei. Az ülésen a Jobbik és az MSZP lopásról beszélt, az LMP pedig hazaárulást emlegetett. A kormánypártok szerint az energiabiztonság miatt fontos a bővítés, a titkosítás pedig nem általános, csak a nemzetbiztonsági szempontból fontos adatokra vonatkozik.

„Nem állítom, hogy a kormánypárti módosító javaslat indokolása jó. Mondhatni, hogy csapnivaló, és egyáltalán nem segít a képviselőknek abban, hogy ne adj Isten tájékozódjanak a javaslattal kapcsolatosan” – vélekedett Gulyás Gergely.

A törvényalkotási bizottság tagjainak az energetikai államtitkár próbálta elmagyarázni, hogy miért van szükség a paksi bővítés szerződéseinek titkosítására. Aradszki András azt mondta: a korlátozás csak bizonyos üzleti és műszaki adatokra vonatkozik. „Csak azoknak az üzleti és műszaki adatoknak a titkosításáról lehet szó, amelyek kiadása nemzetbiztonsági érdeket sértene” – fogalmazott az államtitkár.

A Jobbik támogatja az erőmű bővítését, de a titkosítás tizenötről harminc évre való felemelését nem. „Az, hogy az atomerőművet bővíteni kell, vagy hogy ez esetleg lehet a jövő útja, egy dolog. Ezzel mi is egyetértünk, az energiabiztonság fontos. Azzal nem, és erről nem beszéltek, ami itt a lényeg, hogy miért kell eltitkolni ezeket a beszerzéseket. Egy jó cél érdekében is lehet hatalmas pénzt lopni” – mondta Staudt Gábor, a radikális párt országgyűlési képviselője.

„Államtitkár úr, ez a hazaárulásnak a minősített esete.” Tiltakozott az LMP is. „Jól emlékszem arra, – és ez az arcátlanságnak a magasiskolája – hogy 2010 előtt önök azért ütötték a kormányt, és 2010 előtt a Fidesz és a KDNP azért tapsolt a jogvédő szervezeteknek, amelyeket ma üldöznek: a TASZ-nak és az Energiaklubnak, mert folyamatosan perrel kikényszerítette a szoclib kormányoktól, hogy a különböző állami ügyleteket hogyan kötötték meg” – fogalmazott Schiffer András, a párt frakcióvezetője.

A módosítás az LMP és a szocialisták szerint ráadásul törvénysértő. „Magyarország legnagyobb korrupciós ügyét, minden idők legnagyobb lopását kívánja előkészíteni és eltussolni” – vélekedett a szocialista Harangozó Tamás.

A bizottság fideszes alelnöke visszautasította a vádakat. Tuzson Bence szerint a módosításra az energiabiztonság miatt van szükség. „Ennek a projektnek az egészét támadni, úgy gondolom, semmiképpen sem ildomos, de mindenképpen a nemzet, az ország egésze ellen való, hiszen azt tudjuk, hogy az atomerőmű az, amely az energiát Magyarországon nagy többségben biztosítja, a paksi atomerőműből jön az energiafelhasználásunknak legalább negyven százaléka. Ha ez kiesik, akkor Magyarországon óriási probléma lesz” – érvelt a törvényalkotási bizottság fideszes alelnöke.

A bizottság végül a kormánypártok szavazatival elfogadta a módosító javaslatot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!