2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

13 Kossuth- és 14 Széchenyi-díjat adtak át

2017. március 15., szerda 17:15, frissítve: szerda 20:58

Átadták a Kossuth- és a Széchenyi-díjakat az Országház kupolatermében. A kultúra területén nyújtott teljesítményért adható legmagasabb állami elismerést az idén tizenhárman kapták meg.

Az idén is az Országház kupolatermében, a Szent Korona előtt adták át a Kossuth- és a Széchenyi-díjakat március 15-e alkalmából. Áder János köszöntőjében azt a teljesítményt méltatta, amellyel a díjazottak naggyá tették Magyarországot.

„Önök ugyanazt a szellemiséget éltetik tovább, amely a XIX. század második felére erőt, magabiztosságot, új lendületet és sikereket adott a nemzetnek. Önök példát és biztatást jelentenek mindannyiunknak, hogy az egyes ember és a nemzet sorsát nem a vak szerencse, hanem a teljesítmény, a becsületes munka és az időtálló egyetemes értékekhez való ragaszkodás alakítja” – fogalmazott az államfő.

A kultúra területén nyújtott teljesítményükért az idén tizenhárman kapták meg a Kossuth-díjat. A magyar rockzenében nyújtott teljesítményéért elismerésben részesült Frenreisz Károly, a Metró, a Lokomotív GT és a Skorpió frontembere.

„Nagy szégyen, hogy a proletárdikatúra idején az aczéli kultúrpolitika – személyesen Aczél György – Latinovits Zoltánt, a bátyámat háromszor lehúzta a díjazottak listájáról, és nem engedte, hogy Kossuth-díjat kapjon, mert nem volt a rendszer egyértelmű tapsolója, és ezért csak ’90-ben, posztumusz kaphatta meg. Bujtor István pedig korai elhalálozása miatt nem részesülhetett a díjban. Én most ezzel a díjjal rájuk is emlékezem, és nekik is ajánlom” – mondta az előadóművész.

Kossuth-díjjal jutalmazták Tahi Tóth László színművészt is, aki helyett felesége vette át az elismerést. „Bízom abban, hogy mihamarabb hazavihetem a férjemet. Most kórházban van, és nincs még olyan állapotban, hogy személyesen el tudott volna jönni, de terveim szerint innen rögtön megyek a kórházba, és viszem a díjat magammal, hogy együtt örüljünk. Ez jutott most a sors által, de ez így is nagyon nagy boldogság” – mondta Kárászy Szilvia zongoraművész, zeneszerző.

Nagy-Kálózy Eszter Jászai Mari-díjas színművészt páratlanul gazdag és sokszínű pályafutásáért díjazták. „Meglepődtem, és nagyon boldog voltam. Nem számítottam semmilyen díjra, a mindennapokban az ember nem díjakért dolgozik, hanem a munka öröméért és másokért és előadásokért és filmekért és jelentekért, úgyhogy váratlanul ért” – mondta a színművész.

A kiváló tudományos munkáért járó Széchenyi-díjból tizennégyet ítéltek oda. Tőkéczki László történész kimagasló tudományos és oktatói pályáját díjazták.

„Ha a könyveket tekintem, akkor a Tisza Istvánnal és a Vázsonyi Vilmossal kapcsolatos könyveim azok, amelyek komolyak, bár vannak olyan albumok, amelyek az 1867–1945-ig tartó időszakban a politikusok portréit igyekeztek megfesteni, azokat is fontosnak tartom” – mondta a történész.

A nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozatának kitüntetését ítélték oda Fa Nándor vitorlázónak és Lenkovics Barnabásnak, az Alkotmánybíróság korábbi elnökének.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!