2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

100 milliárd forint érkezik erre a területre

2015. március 4., szerda 19:12

Idén 100 millió, a következő hat évben pedig több mint 100 milliárd forint uniós forrással lehet számolni a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti szolgáltatások fejlesztésénél. 2016 januárjától elindítják a szociális életpályamodellt is – jelentette be Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár egy székesfehérvári szakmai konzultáción.

Az Európai Unió kedden elfogadta az Emberierőforrás-fejlesztési operatív programot, így százmilliárd forintot meghaladó összeget lehet a következő hat évben szociális szolgáltatások fejlesztésére fordítani. Czibere Károly szerint a forrásokat azonban gondosan kell kezelni. Például változtatni kell azon, hogy az ellátásra szorulók után függetlenül az állapotuktól, és az anyagi helyzetüktől – jelenleg ugyanannyi gondozási díj jár.

„Legalább két értelemben, az egyik a gondozási rászorultság, a másik pedig a jövedelmi rászorultság, legalább ebben a két értelemben újra kell gondolni az uniformizált, nivelláló támogatási világot, és ennek megfelelően a szolgáltatási tartalmat, és ennek megfelelően a jogosultság szabályozását, és ennek megfelelően a szakemberszükségletet is” – fejtette ki a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint sok a félreértés a segélyezési rendszer átalakításával kapcsolatban. Közölte, a jövőben a szegényebb önkormányzatokat finanszírozza majd az állam.

„Bizony van 261 olyan önkormányzat, aki akkora adóerő-képességgel bír, akkora adóerőt tud kivenni, amihez talán ne vegye már igénybe azt a forrást, ami egyébként nem csekély forrás, amire egyébként más településeknek kisebb, vagy adóerővel egyáltalán nem rendelkező településeknek szüksége lenne. Ezért bizony az állam egy nagy mértékű forrás átcsoportosítást végzett a segélyezés finanszírozásában” – mondta el Nyitrai Imre.


A szakmai konzultáción az is elhangzott, hogy 2016 januárjában elindítják a szociális életpálya modellt. Ez a területen dolgozó 93 ezer emberből 70  ezret fog érinteni. A kormány szerint fontos a szakemberek anyagi megbecsülése is, a 2014-ben bevezetett bérpótlékot várhatóan beépítik a fizetésekbe, és júliusban béremelést is terveznek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!