2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Veronai busztragédia: az olaszoknál már készül a vádemelés

Hír TV

2018. január 16., kedd 12:32, frissítve: kedd 13:19

Két hónapon belül vádat emelhet az olasz ügyészség az egy éve történt veronai buszbaleset ügyében, gondatlan emberölés miatt. A tragédiában 17-en haltak meg, köztük 11 diák. A Nemzeti Nyomozóiroda tömegszerencsétlenség okozása miatt indított nyomozást.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit és tanárait hozta haza az iskolai sítáborból az az autóbusz, amely balesetet szenvedett az A4-es autópályán – 17-en haltak meg, köztük 11 gyerek.

A tragédia után Olaszországban és Magyarországon is nyomozás indult. De az áldozatok hozzátartozói még mindig nem kaptak hivatalos tájékoztatást.

„Azt tudjuk, hogy valamikor ezt le kell zárni, pontot kell tenni a végére” – nyilatkozta Krizsány László, aki 15 éves lányát veszítette el. A férfi egy másik hozzátartozóval közösen intézi a nyomozással kapcsolatos teendőket.

Az apa a Riasztásnak azt mondta: postaládájába valaki bedobja azokat az iratokat, amelyekből kiderül, hogy eddig mire jutott a Nemzeti Nyomozóiroda.

„Két része van. Az egyik, hogy az autóbusz nem volt forgalomképes, tehát nem állhatott volna forgalomba. Gyakorlatilag egy közlekedési múzeumba sem tehették volna ilyen állapotban. A másik része, hogy ezt az autóbuszt olyan sofőr vezette, aki nem volt képes ennek a járműnek a vezetésére” – emelte ki az édesapa.

Az 52 éves sofőrt ugyanis alvászavarral és magas vérnyomással is kezelték. A buszon pedig egy sorral több ülés és eggyel több üzemanyagtartály volt.

A magyar rendőrség még mindig nyomoz, Olaszországban viszont már tavaly lezárták a nyomozást. Angela Barbaglio veronai főügyész a Riasztásnak azt mondta: két hónapon belül vádat emelhetnek. „A vádiratot az irodám elkészítette, és el kell juttatni az érintettekhez, azaz a bűncselekmény feltételezett elkövetőihez, akik ellen ez alapján indítható eljárás. A folyamat – hivatali jellegéből adódóan – igen bonyolult, és jelenleg is tart” – magyarázta a főügyész.

Szombaton a VII. kerületben a fasori református templomban emlékeznek a halottakra. A Hősök terénél pedig letesznek egy emlékmű-alapkövet, amelyen az áldozatok nevei szerepelnek majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!