2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Vádaskodásnak tartja a kormánypárt az OLAF-vizsgálatokat

Hír TV

2018. február 20., kedd 15:17, frissítve: kedd 17:38

2007-ben valóban lopták az unió pénzét, ma viszont csak vádaskodás van erről – mondta Szijjártó Péter a Hír TV-nek, mikor Orbán Viktor több mint tíz éve mondott egyik beszédével szembesítettük. Ebben a jelenlegi kormányfő az EU-s pénzek ellopása ellen szólalt fel, maffiamódszereket emlegetve. Most, hogy a miniszterelnök veje esetében merült fel hasonló az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálatában, már brüsszeli beavatkozásról beszélnek a fideszes politikusok.

Az MSZP-s Zuschlag Jánost 2007. szeptember 19-én a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással vádolta meg, és őrizetbe vette. Az okozott kár 72 millió forint volt.

„Nemcsak azoknak a forrásoknak a törvénytelen eltulajdonítását szervezik meg központilag, hanem most már azokét a pénzekét is, amelyeket egyébként nem a magyarok állítottak elő, hanem az EU-ból küldenek, nem a kormánynak, hanem önöknek, Magyarország polgárainak. Azokat a forrásokat is maffiamódszerekkel tüntetik el, amelyeket azért küldenek nekünk, hogy Magyarország a történelem sorscsapásai után erőforráshoz juthasson, s ezeket egy történelmi léptékű fölzárkózás reményében, a magyar emberek életszínvonalának javítása érdekében használhassuk fel” – így gondolkodott erről akkoriban Orbán Viktor.

2010 óta már az ő és kormánya felelőssége az EU-támogatások transzparens és korrekt elosztása. Az unió csalás elleni hivatala azóta már egy olyan ügyben vizsgálódik, amelyben a miniszterelnök veje a főszereplő, és felmerül a bűnszervezetben elkövetett csalás gyanúja is.

Ez nagyon durva vád, amelyet igazolni kellene. 2007-ben bebizonyosodott ennek a ténynek az állítása, most viszont a vádnak a megfogalmazása nem több vádnál – mondta Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy a mostani vizsgálat kapcsán miért nem aggódik a közpénzekért a miniszterelnök.

Tavaly ilyenkor is egy OLAF-jelentés uralta a sajtót. A kormány azonban nem kételkedett a 4-es metróról szóló beszámoló hitelességében, hanem egyből feljelentést tett. A kormánypárti politikusok most inkább kampányolással vádolják az Európai Csalás Elleni Hivatalt.

A Hír TV megkérdezte Gaal Gergely KDNP-s országgyűlési képviselőt:

– Ez politikai támadás, kampányidőszakra időzített támadás Brüsszel részéről.

– Korábban pont önök érveltek az OLAF -jelentéssel összefüggésben a 4-es metró ügyei kapcsán. Akkor az is ebbe a kategóriába esik?

– Az Elios-üggyel kapcsolatos támadás egyértelműen politikai támadás Brüsszel részéről.

A fideszes Tessely Zoltán is a Gulyás Gergely frakcióvezető által kiadott sorvezetőből válaszolt kérdéseinkre.

– Ne haragudjon, ezt nem a képviselők tartják kampánytémának. Ezt az OLAF tartja kampánytémának minden négy évben. Szerintem ezen el kell gondolkodni.

– Most ön mondta, hogy ez kampánytéma?

– Az OLAF részéről ez kampánytéma négyévenként.

A Polt Péter vezette ügyészség már jelezte, az Elios ügyében akár évekig is húzódhat a nyomozás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!