2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Újra elindul a közoktatás egyfajta kiéheztetése

Hír TV

2018. június 15., péntek 16:47, frissítve: péntek 18:01

A családok költségvetésének hívja a jövő évről szóló tervezetet a kormány, a közoktatáson mégis spórolni igyekeznek – vélik a szakai szervezetek. A PDSZ elnöke szerint van olyan iskola, ahol kétszer is meggondolják, van-e pénz fűnyírásra. De néhány helyen a túlórák kifizetésével is újra kezdenek elmaradozni.

Három állami fenntartású iskolában is a szülők segítségét kérték a vizesblokok felújításához, még az év elején. A szülők arra panaszkodtak, hogy a támogatás nem volt elég az új mosdókra, a maradék 8 milliót úgy akarták összeszedni, hogy a családokat arra kérték, vessék be a kapcsolataikat. Egy másik intézményben pedig központi forrás hiányában a farsangi bál bevételeiből igyekeztek fedezni a költségeket.

„Ez a költségvetés a biztonságos növekedés költségvetése” 

– mondta csütörtöki tájékoztatóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Varga Mihály által benyújtott költségvetésről. A kormány tervei szerint jövőre 15 milliárd forinttal több pénzt szánnának az oktatásra.

„A költségvetéssel kapcsolatos céljaink sem változtak: ez a biztonság költségvetése, a növekedés költségvetése, a családok és a családtámogatás költségvetése, továbbá a teljes foglalkoztatás költségvetése” – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„Újra elindul ennek a pályának egyfajta kiéheztetése”

– ezt már a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke mondja. A PDSZ szerint a helyzet éppen olyan rossz most, mint mikor a Klik létrehozásával központi irányítás alá kerültek az intézmények. „Például a túlmunkák kifizetése elkezdett akadozni, megpróbálják ezeket minden áron elmismásolni, a helyi tankerületekben. De egyszerű dolgokra sincsen pénz lassan, mondjuk egy fűnyírásra. Szóval én attól tartok, hogy a 2019-es költségvetés nemhogy a problémák kezelésére, hanem a problémák további felhalmozódására lesz csak elég” – tette hozzá Szűcs Tamás.

Az esetleges pénzhiány nem csak az iskolák állapotát, de a tanárok megélhetését is fenyegeti. „Egy pályakezdő, főiskolát végzett gyakornok bére a bértábla alapján már kevesebb, mint egy pályakezdő szakmunkás bérminimuma, ami azt gondolom, hogy megengedhetetlen. Főleg akkor, hogyha itt a pedagógus pálya presztízséről és folyamatos elismertségéről beszélünk” – emelte ki a Hír TV-nek nyilatkozó Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

A tanári pályán is érzékelhető a munkaerőhiány. Főleg a természettudományos tárgyakat tanító szakemberek távoznak a versenyszférába. „Van, hogy egész egyszerűen nincs megfelelő pedagógus és helyettesítésekkel, még pedig nem szakszerű helyettesítésekkel pótolják ki a tanárhiányt. De még, hogyha esetleg sikerül egy megfelelő képesítésű tanárt találni, nagyon sok visszajelzésünk van arról, hogy cserélődnek a tanárok, akár évente többször is” – mutatott rá Miklós György, a Szülői Hang Közösség tagja.

A szakmai szervezetek önálló minisztériumot szeretnének az ágazatnak, és a költségvetési keret sokszoros bővítését szorgalmazzák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!