2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Újabb ellenséget fedezett fel a kormánypárt

Hír TV

2018. február 14., szerda 21:00, frissítve: szerda 21:01

Összefüggést lát a Tiborcz-féle Elios-ügy és a fejlesztési államtitkár, Homolya Róbert-féle visszaélés között Hadházy Ákos. Az LMP társelnöke szerint feltehető, hogy az uniós pályázatok kiírásánál mindkét esetben ugyanaz a közbeszerzési tanácsadó cég vett részt. Az MSZP feljelentést tesz az ügyben. Míg a Fidesz szerint az OLAF beszállt a kampányba. Az NFM közlekedési államtitkára korábban az uniós pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyetteseként olyan közbeszerzési tanácsadó cégekben volt érdekelt, amelyek részt vettek egy sor uniós projekt előkészítésében. Ez az unió csalás elleni hivatala szerint összeférhetetlen, így a két projekt ügyében összesen 3,3 milliárd forint visszafizetését javasolják.

Az Elios-ügyhöz hasonlóan Homolya Róbert ügyében is a teljes támogatási összeg visszafizetését javasolta az Európai Unió csalás elleni hivatala. Homolya Róbert jelenleg a fejlesztési minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, ám korábban az uniós pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyetteseként olyan közbeszerzési tanácsadó cégekben volt érdekelt, amelyek részt vettek egy sor uniós projekt előkészítésében. Ezeknek a beruházásoknak egy része még folyamatban volt, amikor az NFÜ elnökhelyettesévé nevezték ki, ami az unió csalás elleni hivatala szerint összeférhetetlen.

„A TIborcz-ügyet egyetlenegy szálon nem zárta le Polt Péter ügyészsége, ez pedig éppen a Homolya Róbertet is érintő ügy, hiszen ez a kft., ez a Homolya Róbert által alapított kft., és információnk szerint is van ehhez befolyása. Azt kell tudni, hogy amikor arról beszélünk, hogy Magyarországon egy céghálózat jött létre és egy maffiaszerű hálózat épül ki az európai uniós pénzek ellopására, akkor ennek az egyik, egyik résztvevői a közbeszerzési tanácsadócégek lehetnek” – mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. 

Homolya azonban korábban a Hír TV kérdésére azt mondta, komolytalan az ellene indult OLAF-vizsgálat.

– Ellenem van egy OLAF-vizsgálat 2010 óta. Ez korábbi ügyeimmel kapcsolatban, de az OLAF egyébként lezárta ezt a vizsgálatot.
– És azt lehet már tudni, hogy milyen eredménnyel?
– Hát, szerintem Önök azt gyorsabban meg fogják tudni, hogy milyen eredménnyel. Ezek, azt gondolom, nagyon bagatell ügyek” – mondta Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

A két bagatell ügy 3,3 milliárd forintos uniós támogatást jelenthet. A 24.hu kormányhoz közeli forrásból úgy értesült, hogy az OLAF nyolc projektnél vélt összeférhetetlenséget, de végül hat esetben elfogadták a magyar ellenérveket Brüsszelben, kettőnél viszont visszásságokat tártak fel. A székesfehérvári Szent István Múzeum 651 milliós és az abádszalóki önkormányzat 3,3 milliárd forintos beruházásának uniós támogatását kellene visszafizetni.

Az MSZP feljelentést tesz az ügyben. A szocialisták szerint az adófizetőkre hárítják az uniós pénzek visszafizetését, miközben a kormány államtitkára hibázott.

„Ez is azt bizonyítja, hogy az Orbán-kormány, a Fidesz egy államilag szervezett korrupciós rendszert működtet, abszolút nem figyel a szabályokra, összeférhetetlen, nem összeférhetetlen, családtag, nem családtag, minden pénzért lehajolnak, minden pénzre szükségük van, ez is az adófizetőknek fog fájni” – mondta Tóth Bertalan frakcióvezető.

Az OLAF beszállt a magyarországi kampányba – így kommentálta a Fidesz frakcióvezetője Homolya Róbert ügyét.

„Ha és amennyiben az OLAF úgy gondolja, hogy a magyar választási kampányban szeretne részt venni, akkor érdemes lenne magyar ismerősöket, barátokat találni, nekik egy pártot alapítani és részt venni a választási küzdelemben. Minden egyes OLAF-eljárásnál, hogyha az bármilyen bűncselekmény vagy szabálytalanság gyanúját felveti, az ügyészség vizsgálatot indít. Minden esetben álltunk a vizsgálatok elé, de azért azt, hogy a választásokat megelőző 60 napban régen megvizsgált, lezárt és szabályosnak talált ügyeket felelevenítsenek, ezt mi egy kicsit komolytalannak tartjuk” – így Gulyás Gergely.

Homolya Róbert felügyelte egyébként az új közbeszerzési törvényt miniszteri biztosként, de felelőse lett a M4-projekt befejezésének is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!