2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

„Ugrásra készen állnak a hivatalok”

Hír TV

2017. október 28., szombat 19:04, frissítve: szombat 20:03

A kormány álláspontja szerint az életpályamodellek bevezetésével jelentős béremelés valósul meg a közszférában. Szakszervezeti és ellenzéki vezetők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy ez nem old meg minden problémát, sőt pont az alacsony bérek miatt kilátástalan helyzetek alakulnak ki a közszolgáltatások területén.

„Minden területen bérnövekedésről beszélhetünk” – mondta az egészségügyi dolgozók fizetéséről az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Az ápolók, az orvosok, a mentők és a védőnők bére is nő – sorolta Rétvári Bence.

„Ugye, az idei évi költségvetésben 82 milliárd forint többletet fordítunk béremelésre, a teljes 181 milliárd forintos többleten belül 82 milliárd forintot, tehát a legnagyobb rész béremelésre fordítódik az egészségügyön belül” – tette hozzá az államtitkár. 

A technikai dolgozók kimaradnak a béremelésből az egészségügyben – emlékeztette a közszféra dolgozóit képviselő szakszervezet elnöke. Az érdekképviselet vezető pártpolitikusok részvételével szervezett fórumot a parlamenti választások közeledtével. A köztisztviselők illetményalapja 2008 óta nem nőtt. Az önkormányzati dolgozók az elmúlt években többször is sztrájkoltak. A szakszervezet elnöke nem zárta ki, hogy a választások előtt újra beszüntetik a munkát.

„Ugrásra készen állnak a hivatalok. Nagyon nagy az érdeklődés ebben a témában. Én úgy tudom, hogy november 6-án lesz kormányülés, nem vagyok ebben biztos, de úgyis fogjuk tudni hallani, és utána eldöntjük, hogy mit lépjünk ebben a kérdésben. Reménykedünk, hogy mindent elmondtunk már, és megérti a kormányzat, hogy ez a kérdés nem halogatható, hiszen egy fővárosi kerület sem tud már ennek az illetményalap-emelésnek a híján működni. Egyszerűen már egy irodai adminisztrátort sem tudnak felvenni. Óriási fluktuáció van, óriási munkaerőhiány” – fogalmazott Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A közigazgatást irányító Miniszterelnökség államtitkára 2016 januárjában, a ciklus felénél komoly elbocsátásokat tervezett a közszférában.

„Én azt látom, hogyha a gazdasági növekedés úgy folytatódik, ahogy az elmúlt évek száma ezt a számot előrevetítheti, akkor ennek a politikai ciklusnak a végéig nagyjából 100-150 ezer fővel csökkenhet az államigazgatásban lévő dolgozók létszáma” – mondta el Csepreghy Nándor.

A fórumra meghívott politikusok szerint a közszférában is egyre súlyosabb a munkaerőhiány.

„Zalaszántó. Polgármester úr kiírta a jegyzői pályázatot, kiírta a pénzügyi vezetői pályázatot, sehova nem jelentkeztek, nem tudták leadni a kincstárnak a megfelelő beszámolókat, több pénzzel büntette meg őket a kincstár, 50 millió forint feletti összeggel, ami a saját, önálló bevétele a településnek” – nyilatkozta Gémesi György, az Új Kezdet elnöke.

A Jobbik szakpolitikusa azt mondta, hogy az alapvető közszolgáltatásokat a legkisebb településen is biztosítania kell az államnak.

„Minden faluban legyen óvónő, tanárnő, közhivatalnok, orvos, pap, postás, könyvtáros, és így tovább, és mindannyijuknak legyen meg a saját intézménye. Sokba kerül? Sokba, bizony ám, de a társadalmi költsége már rövid távon is megtérül” – mondta Hegedűs Lórántné, a Jobbik képviselője.

A szocialisták is erősítenék az önkormányzatok szerepét.

„Lehetetlen dolog az, hogy ma hatáskör és források nélkül, gyakorlatilag látszattevékenységet folytat az önkormányzatok jelentős része. A 3200 települési önkormányzat többsége tulajdonképpen a napi működésén túl képtelen arra, hogy érdemben a település jövőjéhez hozzájáruljon" – mondta el Molnár Gyula, az MSZP elnöke.

A szakszervezeti fórumon a Fideszt nem képviselte senki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!