2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tuzson szerint Kövér kiszivárgott beszédének minden szava vállalható

Hír TV

2018. február 4., vasárnap 13:08, frissítve: vasárnap 17:13

Kövér László minden szava vállalható a választási rendszer kapcsán – jelentette ki Tuzson Bence. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint kemény munkával hozták létre a jelenlegi szabályozást. A politikus arányosnak tartja az országgyűlési voksolás hatályos rendszerét. A házelnök egy tegnap nyilvánosságra került hangfelvételen beszélt arról, hogy a választási rendszer átszabásakor földrajzi bűvészkedés történt.

Alapjaiban szabta át 2011-ben a választási törvényt a kormányoldal. Nemcsak a választókerületek száma csökkent hanem azok határait is átrajzolták. Budapesten például a korábbi 32 körzetből 18 maradt. Voltak olyan erősen baloldali beágyazódású kerületek, amiket összevontak. De billegő kerületeket is egyesítettek Fidesz-fellegvárnak számító területtel. Szombaton nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen Kövér László házelnök arról beszélt, hogy földrajzi bűvészkedés történt az új rendszer megalkotásakor.

Az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába. Ezt természetesen kormánypárti politikusként mondom, és minden kormánypárti politikus ezt mondja. Vagyis ezt gondolja, vagy ezt mondja magában legfeljebb, de nem mindenki meri kimondani nyíltan, én is csak ebben a körben természetesen. Isten őrizz, hogy labdába rúgjanak. Az, amit mondanak a választási rendszer reformjáról, nem mondom, hogy nincsen benne földrajzi bűvészkedés, mert volt benne, de csak annyi bűvészkedés volt benne, mint a 90-es évek törvényében, amit a szocik alkottak meg.

A kormány szerint a házelnök minden szava vállalható. A kommunikációért fellelős állmartitkár azt mondta, kemény munkával hoztak létre a jelenlegi rendszert.

 „Minden szava e tekintetben vállalható, nevezhetjük ennek a megvalósítását, tehát arányos alkotmányos rendszer megvalósítását egy kemény munkának, akár bűvészkedésnek, ebből a szempontból nincs jelentősége. A tartalom a lényeg. Magyarországon törvényes, arányos rendszer jött létre” – fogalmazott Tuzson Bence.

Az LMP szerint Kövér László és a Fidesz becsapta az embereket. 

Kövér László beismerte azt, hogy semmiben nem más a politikájuk, mint azoknak a politikája korábban, mint akiket ők kritizáltak. Ő annyit mond, hogy ez ugyan olyan bűvészkedés, amit korábban a szocialisták csináltak. Akkor vegyük elő az összes olyan mondatot, amit a fideszesek mondtak akkor, amikor a Horn-kormány megváltoztatta a választási eljárási törvényt, és ha ezt elővesszük, akkor látjuk, hogy mennyire ugyanolyanok. És azok, akik azért szavaztak a Fideszre, hogy ne olyan politika legyen, amit ők kritizáltak, azokat az embereket Kövér László és a Fidesz becsapta – reagált Ungár Péter, a párt elnökségi tagja.

A Hír TV által megkérdezett választási szakértő szerint egyértelműen aránytalan a jelenlegi rendszer, ami a kormánypártok felé lejt.

2011. november 20. előtt semmit nem lehetett tudni a választókerületi térképről, nem egyeztették senkivel, valamilyen sötét szobában történt, máig nem tudjuk, kik milyen szempontok szerint készítették el. Sok kutatás, elemzés bebizonyította, hogy ez nagyon is a Fidesz felé hajlik. Ettől függetlenül a 2014-es választást nem ez döntötte el. A választókerületi térkép, az nem csodaszer, de hogyha szoros eredmény alakulna ki egy bármikor jövőbeli választáson, akkor bizony egy egy-két-három százalékos ellenzéki előnyt, azt vissza tudna fordítani – véli László Róbert. 

Sajtóértesülések szerint egy esetleges újabb kétharmados győzelem esetén tovább faraghatja a választási törvényt az önkormányzatok esetében a Fidesz. A tervek szerint a 2000 fő alatti településeken nem lenne voksolás. De van olyan elképzelés is, amely alapján csak a megyeszékhelyeken lenne polgármester-választás a jövőben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!