2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Kövér László bevallotta: a Fidesz magára szabta a választási rendszert

Hír TV

2018. február 3., szombat 15:11, frissítve: szombat 15:59

Köteles beszéd után kartográfiai elszólás Kövér Lászlótól. A Fidesz választmányi elnöke zárt körben vallotta be, hogy a 2010-es kormányváltás után elfogadott új választási rendszerrel az ellenzék ellehetetlenítése volt a kormánypártok szándéka. Az ellenzék szerint az április 8-ai voksolás sem lesz tiszta. Mint ismert, a 2002-es választások előtt Kövér László ajánlotta azt a kishitű magyaroknak, hogy akasszák fel magukat. A politikus elhíresült köteles beszédét a baloldal az akkor kormányzó Fidesz ellen fordította a kampányban.

Narancsba borult az ország 2014-ben – a vidék különösen. Szegeden és Miskolcon piroslott csak egy-egy körzet, a többit a kormányoldal vitte. Budapesten jóval kiegyensúlyozottabban alakultak az erőviszonyok: tíz körzetet nyert a Fidesz, míg a baloldal nyolcat.

A parlamenti választást új szabályok szerint rendezték. A Fidesz alaposan átszabta a körzethatárokat, a 176 egyéni választókerületből 106 maradt.

A szocialisták már akkor az mondták, hogy az új pálya a kormánypártok felé lejt. „Egy független szakmai bizottságnak kellene a választókerületi határokról dönteni, úgy, ahogy ez például Nagy-Britanniában, Egyesült Királyságban vagy Franciaországban szokott. Ebben az esetben nem kéne attól félni, hogy politikai döntéssel manipulálhatóvá válnának ezek a választókerületek” – mondta 2013 februárjában Molnár Zsolt szocialista országgyűlési képviselő.

A térképrajzoló keze valóban a Fidesz felé hajlott – ismerte el évekkel később, 2017 januárjában Kövér László, a kormányzó párt egyik vezetője. Szűk körben elmondott szavait valaki rögzítette, majd kivárt vele. A hangfelvételt most tette közzé az LMP-hez közel álló Reflektor blog.

„Az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába. Ezt természetesen kormánypárti politikusként mondom, és minden kormánypárti politikus ezt mondja. Vagyis ezt gondolja, vagy ezt mondja magában legfeljebb, de nem mindenki meri kimondani nyíltan, én is csak ebben a körben természetesen. Isten őrizz, hogy labdába rúgjanak! Az, amit mondanak a választási rendszer reformjáról: nem mondom, hogy nincsen benne földrajzi bűvészkedés, mert volt benne, de csak annyi bűvészkedés volt benne, mint a kilencvenes évek törvényében, amit a szocik alkottak meg. Tehát semmi olyat nem tettünk az elmúlt huszonhat évben, és nem teszünk, és nem áll szándékunkban, amit mások előttünk meg ne tettek volna. Tehát hogyha eddig nem volt veszélyben a demokrácia, akkor most sincs veszélyben” – fogalmazott Kövér László a felvételen.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint az új választási rendszer arányosabb a réginél. „Hogyha végigolvassuk a szöveget, akkor ebben az égvilágon semmi vállalhatatlan kijelentés nincs. Szerepel benne az, hogy a választási rendszer demokratikus, ugyanolyan demokratikus, amilyen a 90-ben hozott választási rendszer volt, amely egyenlő esélyt biztosít mindenkinek” – fogalmazott.

Az LMP úgy látja, Kövér László lebuktatta a Fideszt. „Kövér László beismeri, hogy a Fidesz–KDNP úgy csalta el, úgy manipulálta a rendszert, hogy az a jelenlegi kormánynak kedvezzen, de beismerik, hogy ezt az MSZP-től tanulták. Az látszik, hogy az elmúlt 28 évben a két nagy párt kéz a kézben üresítette ki a magyar demokráciát, és kéz a kézben süllyesztette mocsárba a magyar közéletet” – reagált Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője.

Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: bizonyosságot nyert, hogy nem tisztességes a választási rendszer, ám ennek ellenére mindenkit arra buzdít, hogy vegyen részt a választáson és minden körzetben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre adja le a szavazatát. „Kövér László szavait akként kezeljük, hogy Magyarországon 2018-ban nem szabad, nem tisztességes választásokra kell készülni. Az egyéni választókerületek a Fidesznek lejtenek, a győzteskompenzáció a Fidesznek lejt, és emellett van a határon túli magyarok szavazati gyakorlatának egyenlőtlensége: van, aki borítékban szavazhat, van, aki csak a konzulátuson. Ez elfogadhatatlan egyenlőtlenséget teremt” – mondta Szigetvári.

Az idei országgyűlési választást a 2014-es szabályok szerint rendezik április 8-án.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!