2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Túlfeszültség vágta haza a háztartási gépeket – kártérítés nincs

Hír TV

2017. november 12., vasárnap 10:37, frissítve: vasárnap 19:55

Túlfeszültség miatt háztartási gépek és technikai eszközök mentek tönkre a Bács-Kiskun megyei Solton és környékén. A lakók hiába követelnek kártérítést az illetékes áramszolgáltatótól, a Démász nem fizet. Arra hivatkozik, hogy a túlfeszültséget okozó berendezés nem az övé.

A Bács-Kiskun megyei Solt lakói június 22-én furcsa jelenségnek lehettek szemtanúi.

„Egész világos lett a szobában egy pár percig, utána visszaállt a normál üzemmódra. Semmire nem gyanakodtunk, ellenben másnap fürdés alkalmával engedjük, de nincs meleg víz” – fogalmazott az egyik lakos a Panaszkönyv stábjának.

A kazán tönkrement. A szerelő szerint azért, mert tartós túlfeszültség keletkezett a vezetékekben. A javítás 120 ezer forintjába került a családnak.

Az egyik magánbenzinkúton a kapu, a térfigyelő kamerák és a pénztárgép is tönkrement ugyanazon a napon. „Tönkrement a pénztárgépünk, ezért háromnapi kereskedés kiesett a forgalmunkból” – panaszolta Némedi Sándor, a Petrol N&N Kft. képviselője.

Nemcsak itt, de a Vajda családnál is több százezres a kár. „A televízió, ha most meg akarnám venni, 259 752 forintba kerül. A mosógépnek a mostani bekötési ára 118 625 forint, a számítógép pedig 102 580 forintot kóstál” – sorolta a családfő.

A panaszosok úgy tudják: Solton, Dunavecsén és Dunaföldváron is keletkezett kár. Többen megkeresték a helyi áramszolgáltatót, a Démászt. A cég azonban nem fizet.

Az említett időszakban zavartatás egy nem a társaságuk tulajdonában, üzemeltetésében álló villamos berendezés rendellenes működéséből fakadóan alakult ki.

A lakók egy kiszivárgó belső levelezésből tudták meg, hogy a trafóállomás, ahol a hiba történt, az Antenna Hungária távközlési cég tulajdonában állt. A Panaszkönyv megkereste a társaságot, de a cég nem reagált a kártérítés kérdésére. Pedig a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal állásfoglalása alapján lehet, hogy nekik kell majd fizetniük.

Ha a feszültségingadozás miatti kár a hálózat hibájából keletkezett volna, akkor az elosztó hálózat üzemeltetője, a Démász lenne a felelős. Viszont ha a kár egy olyan eszköz hibájából ered, amely nem az elosztó tulajdona, akkor azért a másik tulajdonos felel. Vagyis az Antenna Hungária Zrt. Csakhogy időközben kiderült, hogy a túlfeszültség napján a trafóállomáson a Magyar Villamos Művek mérnökei dolgoztak, és ők vétettek hibát. Erről írásos dokumentumaik is vannak.

Az MVM a Panaszkönyv kérdésére csak annyit reagált, hogy ha az áramszolgáltatást kifogásolják a lakosok, akkor az áramszolgáltatónak, azaz a Démásznak kell kifizetnie az ügyfeleit. Az ügyben a szereplők egymásra mutogatnak, fizetni pedig senki nem akar. A solti lakosok békéltető testületi eljárást indítottak az ügyben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!