2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Több ezren vonulhatnak utcára a közoktatás siralmas állapota miatt

Hír TV

2018. január 8., hétfő 15:43, frissítve: kedd 09:31

Már csaknem 8000-en jelezték részvételüket és csaknem 30 ezren érdeklődnek a jövő péntekre meghirdetett budapesti diáktüntetés iránt. A szervezők a magyar közoktatás siralmas állapota miatt hívják utcára a diákokat. Felhívásukban a finn oktatási rendszerrel hasonlítják össze a magyar tananyagot, amely szerintük idejétmúlt és túlterhelt. A tüntetéshez a Tanítanék Mozgalom is csatlakozott.

2015 elején is tüntettek a diákok az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. Akkor a CEU-törvénnyel összefüggésben azt szerették volna elérni, hogy a tárca vonja vissza a felsőoktatásban tervezett módosításokat és biztosítsa az egyetemek és főiskolák függetlenségét.

Most a közoktatás siralmas állapota miatt újra szerveződnek a Facebookon az elégedetlen diákok, új akciójukat január 19-ére hirdették meg. Arra hívják fel a diákokat, hogy aznap ne menjenek iskolába, délután pedig vegyenek részt a parlament előtti tiltakozáson. A közösségi oldalon már csaknem 8 ezren jelezték részvételüket és több tízezren érdeklődnek iránta.

„Diákok vagyunk, olyan diákok, akik aggódnak. Nemcsak a saját jövőjükért, nemcsak környezetük jövőjéért, hanem tulajdonképpen az egész ország jövőjéért. Igazából azt szeretnénk ezzel a demonstrációval elérni, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy komoly problémák vannak az oktatásban, amiken itt és most változtatni kell, és ez nem hozzáállás, hogy nem hallgatják meg az érintetetteket” – mondta Gyetvai Viktor, az egyik szervező.

A finn oktatási rendszert hozzák fel példaként. Azt mondják: egy élhetőbb, gyerekre szabottabb magyar közoktatást szeretnének. Arra is fel vannak készülve, hogy a kormánypárti politikusok és a kormányközeli média is Soros-bérencnek állítja majd be őket, ahogy a korábbi tüntetések után.

Azt mondják: ha kell, jogi segítséget is adnak majd azoknak, akiket hátrány ér a demonstráción való részvétel miatt. „Sajnos a tavalyi kockás inges megmozdulások idején is előfordult, hogy igazgatók vagy intézményvezetők vagy akár tanárok megfenyegették diáktársainkat azzal, hogy bármilyen retorzió érheti őket akkor, hogyha kiállnak a diákság mellett és az oktatás jobbá tétele mellett. De mi ettől nem félünk, igenis ki fogunk állni 19-én, és mindenkit arra buzdítunk, hogy vegyenek részt ezen” – mondta Kormos Krisztián, a Független Diákparlament szóvivője.

Az elvi támogatás mellett több szervezetet is megkerestek a diákok, hogy megteremtsék a tüntetés anyagi feltételeit. Bár hivatalos választ még nem kaptak, demonstrációjukkal több szakszervezet is szimpatizál.

„Személy szerint nagyon is szimpatikus, hogy kiállnak a saját jogaikért és megszervezik önmagukat. Azt gondolom, hogy az ő idézőjelbe tett nyomorúságuk egy jó látlelete a magyar közoktatásnak, amelynek részei a pedagógusok, akik szintén nagyon nehéz körülmények között vannak, csak más szempontok szerint” – nyilatkozta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A szervezők azt mondják: a közoktatás nemzeti ügy, így a politikai pártokat nem látják szívesen a tüntetésen. Azt viszont már több ellenzéki politikus is jelezte, hogy magánemberként ott lesz a diáktüntetésen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!