2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tizenegy éve a semmi közepén

2017. július 8., szombat 16:08, frissítve: szombat 16:12

Senki sem foglalkozik a volt kabai cukorgyár lakótelepén élőkkel. A gyár tizenegy évvel ezelőtt bezárt, a lakóknak kártalanítást ígértek, de ebből semmi sem lett, ottragadtak a semmi közepén. Gyalog legalább negyven percig tart a városba az út.

28 évig működött a kabai cukorgyár, fénykorában kétezren dolgoztak itt. Tizenegy évvel ezelőtt bezárták a gyárat, az alkalmazottak munkanélküliek lettek. Sokan az ipar nélküli iparterületen ragadtak.

Amikor az angol–francia Eastern Sugar Zrt. bezárta a gyárat és kivonult az országból, a dolgozóknak, a cukorrépa-termelőknek és a lakótelepen lakóknak kártalanítást ígértek, de ebből semmi sem lett.

„Most már ez el van cseszve. El kell tudnunk érni, hogy azok az államtitkárok, vagy azok az emberek, akik részt vettek, hogy idáig jutott a cukoripar, az egy kigondolt, többlépcsős folyamat volt. Itt valakik jól jártak” – mondta Hanó Miklós.

Legfőképpen az Eastern Sugar tulajdonosai, akik nagyjából húszmilliárd forintot nyerhettek a gyár bezárásán.

A készenléti lakótelepen élő egykori munkások viszont egyre kilátástalanabb helyzetbe kerültek. Deák Gyuláné is cukorgyári munkás volt, 1978 óta él az iparterület kellős közepén.

„Azért kellett a lakótelep a cukorgyárnak, hogy a mozgatható emberek és vezetők itt legyenek kéznél. Hát például üzemzavar esetén szinte a lakótelep egésze, anélkül, hogy szóltak volna, szaladt mindenki be a gyárba, hogy milyen probléma van” – mondta Deák Gyuláné.

A rendszerváltás után négyszázezer forintért vettek egy panelt a készenléti lakótelepen a hajdúszoboszlói vállalati lakás helyett, de ahhoz protekció kellett.

„Tulajdonképpen itt lettünk megszívatva, hogy ugyanazon az áron vettük meg ezeket a lakásokat, mint Hajdúszoboszlón. Ez volt a nagy szívatás. A mai értékben levő szoboszlói lakásokat tizenmillió, míg itt hat-, max nyolcmillióért lehet eladni egy 68 nm-es lakást” – mondta Gémesi Lajos.

A cukorgyáriak lakótelepe sokáig papíron sem létezett, később a lakók tudta nélkül a Földhivatal bejegyezte őket Kaba hasonló nevű utcájába. A cukorgyár egykori tulajdonosának, az Eastern Sugar Zrt.-nek ugyanis még a kivonulása előtt kártalanítani kellett volna a lakókat, de abból csak egy kisebb panelfelújítás lett, az is állami pénzből.

Kaba polgármestere, Szegi Emma szerint a lakóteleppel semmi baj.

– Ez még mindig egy iparterület?

– A cukorgyár területe iparterület.

– És a lakótelep? Az is az?

– Akár lehetne, de igazából nincs jelentősége ilyen szempontból.

Olyannyira, hogy sem útfelújítást, sem infrastruktúra-fejlesztést, sem szanálást nem terveznek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!