2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Tarlósék nem zárják ki Garancsi cégét

Hír TV

2017. december 6., szerda 13:58, frissítve: szerda 16:17

Ki kell fizetnie tartozásait, de indulhat a villanyoszlopok reklámfelületeinek hasznosítására kiírt új pályázaton a Garancsi István tulajdonában álló ESMA - így döntött a Fővárosi Közgyűlés. A miniszterelnök kötélbarátjának érdekeltsége 2 éve ingyen használja a fővárosi reklámfelületeket.

Részt vehet a villanyoszlopok reklámfelületeinek használatáról szóló pályázaton a Garancsi István tulajdonában álló ESMA – döntött a Fővárosi Közgyűlés. A képviselő-testület ugyanakkor azt is kimondta, hogy a cégnek rendeznie kell százmilliós tartozását is. Az ESMA két éve használja ingyen a budapesti villanyoszlopokon elhelyezett reklámfelületeket.

Tagadja Garancsi István, hogy a tulajdonában álló reklámcég, az ESMA tartozik a Fővárosi Önkormányzatnak- erről beszélt a miniszterelnök kötélbarátja a Hír Tv-nek. Budapest vezetése különböző jogcímeken több mint 100 millió forintot követel visszamenőlegesen a kormányközeli milliárdos üzletember érdekeltségétől.

- Most nem fogom tudni megmondani önnek, hogy milyen összeggel tartozunk vagy nem tartozunk.
- Azt, hogy tartoznak, azt is vitatja esetleg?
- Azt egyszer már elmondtuk és a közleményünkben le is hoztuk, hogy amikor még ez nem tudom hány éve volt és akkor még nem volt az enyém a cég, ebbe a cégbe nagyon sok oszlopot apportáltak – fogalmazott Garancsi István.

Az üzletember szerint ők mindenképpen elindulnak a főváros pályázatán.

„Vannak villanyoszlopaink és ha lesz tender akkor fogunk pályázni és ha azt mondja, hogy ezt az én cégemre írták ki arra nem tudok mint válaszolni” – tette hozzá Garancsi.

A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén is téma volt az ESMA helyzetbehozása.

„Én azt gondolom, hogy ezen a pályázaton senki más nem tud elindulni csak Garancsi István cége” – mondta Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi önkormányzati képviselője.

„Képviselő asszony legyen kedves elolvasni a pályázati kiírást, publikus, nem a főváros, Budapest területén kell az 1000 db-os referenciát felmutatni hanem országos szinten. Csak én tudok legalább 3 céget aki bír ilyen referenciát felmutatni. Nem igaz, hogy csak az ESMA tud indulni a pályázaton” – vágott közbe Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes.

A fővárosi MSZP szerint is Garancsi cége lehet a pályázat kedvezményezettje.

„Ami itt oszlophasználati előterjesztést visel, az valójában egy vicc, mivel azok alapjai nincsenek meg, hogy ez egy nyitott akár több piaci szereplő által elérhető valós piaci versenyt eredményezzen” – mondta Horváth Csaba szocialista önkormányzati képviselő.

A vitában cégnevek végül nem hangzottak el, a jobbikos Tokody Marcell viszont hiába tett javaslatot az ESMA kizárására a korábbi tartozások miatt.

„Tekintettel arra, hogy százmilliós nagyságrendben mérhető bevételkiesést okozott az elmúlt években a Fővárosnak Garancsi István cége. Erre való tekintettel kérem azt, módosító javaslatomban, hogy az eredeti határozati javaslat egy hármas számú javaslattal egészüljön ki ahol pontosan ebből adódóan kizárjuk a pályázok köréből” – fogalmazott Todoky Marcell, a Jobbik önkormányzati képviselője.

Tarlós István a vitában elismerte, hogy az ESMA tartozik, de jelezte, hogy ennek rendezéséről még tárgyalnak.

„Abban én sem tudok belemenni, hogy ez a tartozás fennmaradjon. Az már egy jogi kérdés, hogy indokolt-e egy kizárás vagy sem, de nem akarok jogi kérdésekbe avatkozni, de az tény, hogy a tartozással el kell számolni és város ezt nem is hagyja annyiban” – jelentette ki Tarlós István főpolgármester.

A főpolgármester-helyettes elképzelhetőnek tartja, hogy ha az ESMA nem fizet, az új tenderen sem indulhat.

„Az ESMA nem díjmentesen, hanem jogellenesen végezte a tevékenységét, ezért most utólag ezt a szolgáltatást nem legalizáljuk, hanem elszámolunk vele, méghozzá saját magunk korábban meghatározott díjtételei alapján. Ezt az ESMA ki fogja fizetni. Ki fogja fizetni az elmaradt közterület használati díjakat a 2012-13 nyara közötti szakaszra 2015 nyár végére és a mostanig tartó szakaszra, némely esetben kétszeres díjat fog fizetni” – tette hozzá Szeneczey.

A pályázat kíírását végül támogatta a fővárosi közgyűlés kormánypárti többsége.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!