2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Tarlós: Az árvízvédelem nem lehet politikai kérdés

2015. június 9., kedd 15:43

Az árvízi védekezést nem befolyásolhatják politikai vagy gazdasági érdekek – jelentette ki a főpolgármester a vízgazdálkodási és vízépítési szakmai napon a budapesti Újvárosházán. Tarlós István azt ígérte: a fővárosi védvonalak erősítése még idén elkezdődik.

Két évvel korábban Budapesten 891 centiméteren tetőzött a Duna, 31 centiméterrel meghaladva az addigi, 2006-os rekordot. Akkor a rakpart teljesen járhatatlanná vált. A folyó nagyjából 29 kilométeres fővárosi nyomvonalán a partszakaszok több helyen is felújításra, megerősítésre szorulnak. A főpolgármester azt ígéri: a Csillaghegyi-öblözet védműrendszerének építésére hamarosan kiírják a tervezési pályázatot.

„Nem bízhatunk abban, hogy a két évvel ezelőtti árvíz nem fordulhat elő bármelyik évben. Felülvizsgálatra, felújításra, helyenként megerősítésre szorulnak a fővárosi, zömében a 19. század végén épült védvonalak. Meg kell valósítani a teljes Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét például, az új mértékadó árvízszintnek megfelelően, mert ez Észak-Buda és végső soron Budapesten, a Duna jobb partján élők biztonságának elemi feltétele” – emelte ki a főpolgármester.

Előrelépés

A fővárosban és országszerte felmérték a vízparti területeket, és új mértékadó árvízszinteket határoztak meg – hangsúlyozta a belügyminisztérium szakállamtitkára. Szerinte előrelépés a vízgyűjtő-gazdálkodási, illetve árvízi kockázatkezelési tervek elkészítése is.

„A vízgazdálkodási és vízvédelmi területen ebben az évben több uniós irányelv végrehajtásában is mérföldkőhöz érünk és érkezünk. 2015. december 22-ig kell felülvizsgálnunk Magyarországon a 2009-ben elkészített vízgazdálkodási tervet, és ezzel összhangban el kell készítenünk az ár- és belvíz kockázati értékekre vonatkozó árvízi kockázati terveket” – közölte Hoffmann Imre vízügyi helyettes államtitkár.

A Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője a klímavédelem fontosságát emelte ki, és azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi években világszerte számos, vizes jellegű katasztrófa történt, amelyekért az emberek életmódja is felelős.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!