2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Taó: Varga menekül a kérdés elől

Hír TV

2018. január 29., hétfő 20:11, frissítve: hétfő 20:25

A tárcának nyilvánosságra kellene hoznia a kedvezmény részleteit, ez eddig még nem történt meg, de az Emmi azt ígéri: hamarosan sort kerítenek rá.

Látványsportágakra 2011 óta ajánlhatják fel a vállalkozások a társasági nyereségadójuk egy részét ahelyett, hogy befizetnék a költségvetésbe. A legtöbb taótámogatást idáig a Mészáros Lőrinchez köthető A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kapta, 14 milliárd forint körüli összeget. Jól járt a NAV-elnök vezette Mezőkövesd Zsóry FC is, nekik idáig nagyjából 2 milliárdos forrás juthatott.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mely cégek utalják az államkassza helyett adójuk egy részét sportszervezeteknek. Pedig januárban a Transparency International jogerősen pert nyert, a Kúria kimondta, hogy a taó közpénz, az illetékes minisztériumoknak pedig ki kell adniuk a kért dokumentumokat. Eddig azonban foghíjas az adatszolgáltatás.

„A Büntető törvénykönyv szerint aki vagy amely állami intézmény a bírói jogerős döntés ellenére eltitkolja a közérdekű adatokat, bűncselekményt adósít meg. Egyelőre várjuk, hogy az Emmi az adatokat teljes körűen kiadja, vagy legalább tájékoztasson, hogy mikor mi várható. Az NGM egyértelművé tette, hogy továbbra is adótitoknak tekinti, amit a Kúria nem enged adótitoknak minősíteni, tehát a Kúria döntését egy az egyben megtagadta, ezért a napokba feljelentést fogunk tenni” – közölte Ligeti Mikós, a Transparency International jogi igazgatója.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hiányos iratokra hivatkozva nem ad ki információt. A tárcavezető hétfőn is menekült a kérdés elől.

Szabó Tünde sportállamtitkár viszont azt ígéri, hogy napokon belül kiadják a papírokat:

– Ezen dolgozik nagyon sok kollégánk, így napok kérdése. Az igények mindegyik teljesítve is lesz.
– Az összes iratot ki fogják adni?
– Természetesen.

A Kúria döntésének értelmében A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak is nyilvánosságra kell hoznia, hogy mire fordította a taóból befolyt milliárdokat – ezért a DK perelt. „Szeretnénk bebizonyítani, hogy az egész taórendszer a miniszterelnök és haveri körének a gazdagodására jött létre. A Kúria ítéletét másfél hete kézhez kaptuk, ami azt jelenti, hogy Mészáros Lőrincnek a napokban letelik a tizenöt napja, és ki kell adnia ezeket a dokumentumokat” – jelentette ki Ráczné Földi Judit, a párt elnökségi tagja.

A lejárt határidő lejárta után a Demokratikus Koalíció is feljelentést tesz, és végrehajtást indít a sportklub ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!