2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Győri Ítélőtábla: A taó közpénz

Hír TV

2018. január 18., csütörtök 15:47, frissítve: csütörtök 22:50

Újabb pert nyert a DK a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvánnyal szemben. A Győri Ítélőtábla is kimondta, hogy a taotámogatás közpénz, így annak felhasználása közérdekű adat. A Demokratikus Koalíció ezúttal a 2015 utáni évek támogatásainak nyilvánosságra hozataláért perelt. A felcsúti akadémia azonban még a korábbi Kúria döntésének sem tett eleget, a párt ezért feljelentést tett.

Nemcsak a perköltséget kell megfizetnie a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak, a Győri Ítélőtábla döntése alapján nem titkolhatja tovább a 2015 óta kapott taópénzek felhasználását sem. A Demokratikus Koalíció perelt az adatokért, miután a korábbi időszak taópénzeinek nyilvánossága ügyében a Kúrián is pert nyertek.

„A Kúria már több határozatában rámutatott, hogy az úgynevezett taotámogatás eltérített adóbevételként közpénznek minősül, tehát a vele való gazdálkodásra, így a támogatás felhasználására vonatkozó adatok az alaptörvény 39. cikk 2. bekezdése szerint közérdekű adatnak minősülnek, és az adatkezelő a kiadásukra közvetlenül az alaptörvény alapján is köteles. Az ítélőtábla a kúriai határozatban kifejtett álláspontot mindenben osztja” – mondta Lezsák József, a Győri Ítélőtábla tanácsvezető bírója.

A DK keresetet benyújtó politikusa elégedett az ítélettel. „Ez egy közvetett állami támogatás, és ez a magyar adófizetők pénze, ami nem folyik be az államkasszába, és igenis, mindenkinek el kell számolnia azzal, hogy mire költötte ezeket az összegeket. Ugye tudjuk, hogy a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány az első helyen szerepel, 17 milliárd forintot kapott eddig állami támogatás címszóval taotámogatás keretein belül. Azt gondolja a Demokratikus Koalíció, hogy Mészáros Lőrincnek is be kellene tartania a törvényeket” – nyilatkozta Ráczné Földi Judit, a Gyurcsány-párt elnökségi tagja.

A Kúria novemberi ítélete után a felcsúti alapítványnak 15 napon belül ki kellett volna adni az adatokat, ám ezt azóta sem tették meg, ezért a DK feljelentést tett a Bicskei Rendőr-kapitányságon.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!