2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:55

Szijjártó: Meglehet a kétharmad

2015. március 18., szerda 16:17, frissítve: szerda 20:30

Reális forgatókönyvnek látja Szijjártó Péter, hogy létrejön a kétharmados többség az Iszlám Állam elleni misszióval kapcsolatosan.

„Én úgy látom, hogy a kétharmados többség létrejötte az egy reális forgatókönyv” – többek között ez is elhangzott azon a keddi találkozón, ahol Orbán Viktor miniszterelnök hivatalában fogadta Colleen Bell amerikai nagykövetet, erősítette meg a Hír TV kérdésére Szijjártó Péter. A külügyminiszter a parlament honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságának együttes, zárt ülése előtt azt mondta: az Iszlám Állam elleni katonai fellépésben várható magyar részvételt arra alapozza, hogy az ellenzéki pártok egy része már a külügyi bizottság ülése után úgy nyilatkozott: hajlandó lesz támogatni Magyarország szerepvállalását az Egyesült Államok felkérésére.
Az Együtt független és az MSZP bizottságon kívüli képviselője hamar távozott a zárt ülésről, mivel nem rendelkeztek a minősített információk kezeléséhez szükséges átvilágítással. A DK pedig már az ülés előtt jelezte: az atlanti elkötelezettség jegyében támogatja a missziót, de még további egyeztetéseket szorgalmaznak.

Az LMP viszont továbbra is ellenzi a magyar katonák Irakba küldését. „Eddig is azt mondtuk, hogy humanitárius segélyt mindenképpen kell tudnunk nyújtani, erre az országnak van is kapacitása, és részt kell vennünk az útvonalaknak az elvágásában, amelyeken keresztül ez a terrorszervezet táplálkozik” – mondta Szél Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője.

A Jobbik szerint az Iszlám Állam létrejöttéért az Egyesült Államok és közel-keleti szövetségesei a felelősök, akik most megpróbálják a költségeket és a várható áldozatokat is szétteríteni a nemzetközi misszió tagjai között.

„Azáltal, hogy mi bármilyen szinten részt veszünk, pláne katonai akcióban, jelentős mértékben nő Magyarországon a terrorfenyegetettség, és csak a Jóisten tudja megmondani, hogy ennek milyen áldozatai vagy milyen lehetséges kárai lehetnek” – hangsúlyozta Mirkóczi Ádám országgyűlési képviselő.

A nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke hangsúlyozta: az Iszlám Állam jelentette terrorfenyegetettség Magyarország számára az egyik legnagyobb kihívás a rendszerváltás óta.

A honvédelmi bizottság fideszes elnöke azt mondta, ha elkészül az előterjesztés, az illetékes bizottságok újra összeülnek.

Szijjártó Péter pedig hangsúlyozta: a honvéd vezérkar a közeljövőben a helyszínen, Irakban tájékozódik, utána ismét egyeztetnek az Iszlám Állam elleni magyar katonai szerepvállalásról. „Magyarország ennek az értékközösségnek a tagja, a része, ebből kötelezettségek fakadnak, ennek a kötelezettségnek meg kell felelnünk, nemcsak szóban és hangoskodással, hanem valóban tettekben, másrészt pedig a keresztény szolidaritás is azt diktálja, hogy lépjünk fel akkor, amikor egy egész térség, jelen esetben a közel-kelet keresztény közösségeinek a puszta létét is fenyegetés éri” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

A külügyminiszter hozzátette: nemcsak a kiküldendő magyar katonák, hanem Magyarország, valamint világszerte minden magyar érdekeltség biztonságát garantálni kell.

Tekintse meg a teljes sajtótájékoztatót:

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!