2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Semmi nem lett a kilenc beígért új börtönből

Hír TV

2018. június 10., vasárnap 12:28, frissítve: vasárnap 13:32

Másfél éve 9 új börtönt ígért a belügyminiszter, de egy kapavágás sem történt az óta. A Fidesz-közeli cégek annyira túlárazták az építkezéseket, hogy dupla annyiba került volna, mint amennyit a kormány szánt rá.

Van, aki szerencsés. Egy a budapesti börtönben, a négyágyas zárkában csak hárman raboskodnak. A magyar börtönviszonyok között ez már luxusnak számít.

Sinka Olivér két és fél évet ült csalásért. Arról mesélt, hogy a zárka olyan zsúfolt volt, hogy sokszor alig kaptak levegőt. Ahogy szabadult, Olivér beperelte az államot az emberhez nem méltó börtönviszonyokért. „Az emberi körülmények szerintem mindenkinek jár, jó, igaz, hogy megérdemeljük, de azt nem érdemeljük meg, hogy reggelinél például nem tudunk leülni, és normálisan reggelizni” – mondta.

Az elmúlt években hétezer rab perelte be a magyar államot az Emberi Jogok Európai Bíróságánál. A testület 2015. márciusában ítéletben kötelezte Magyarországot a zsúfoltság csökkentésére. Az állam eddig 500 millió forint kártérítést fizetett ki a raboknak.

Magyarországon vannak helyek, ahol kettőszáz százalékos a túlzsúfoltság. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának adatai szerint 2016-ban 131 százalékos volt a telítettség a hazai börtönökben: a 13700 helyre, több mint 18 ezer fogvatartott jutott.

Magyar György állítja: a kormány saját magának köszönheti ezt a helyzetet, hiszen ők szigorították úgy a büntető törvénykövet, hogy azok is a sittre kerülnek, akiket egyébként nem kellene oda küldeni.

„A kormány döntött arról, hogy 9 új büntetés végrehajtási intézetet kell felépíteni” - ezt másfél éve ígérte meg a belügyminiszter. Úgy tervezték, egy-egy börtönbe 500 embert lehetne kényelmesen, nyugat-európai módon elhelyezni. Ez itt Heves. Ha Pintér Sándor belügyminiszter ígérete teljesült volna, az 5 hektáros területen már egy börtönnek kellene állnia.

 „Folyamatosan kb. 60 és 100 millió forintos tartozást görget maga előtt a város évek óta, ekkora a forráshiánya a költségvetésnek. REKI-ből, tehát rendkívüli támogatásból nem kapjuk meg ennek a fedezetét. Tavalyról 128 millió forint jött át erre az évre hiányként” – ismertette Kis Tamás, Heves jobbikos önkormányzati képviselője.

Komádiban is építettek volna börtönt. De még egy téglát sem raktak le. A településen másfél éve tömegével jelentkeztek börtönőr-képzésre. A polgármester még reménykedik, hogy lesz valami a beruházásból. „Én nem beszélnék múlt időben semmiképp sem róla, meg feltételes módban is csak vigyázva. Úgy gondolom, hogy meg fog valósulni, ez a beruházás és 250 főnek fog munkahelyet biztosítani” – jelentette ki Tóth Ferenc.

A kivitelezőt közbeszerzésen kereste a BVOP. Jelentkezett is rá nyolc cég, a kormányközeli nagyágyúk közül a West Hungária Bau, a Záév, a Swietelsky, a KÉSZ Zrt. Mégsem nyertek, mert túl drágán végezték volna el a munkát, a Célpont birtokába jutott ajánlat szerint a 3,9 milliárdos börtönprojektet majdnem dupla áron 7,5 milliárdért építették volna meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!