2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Saját minisztériumra lenne szüksége az egészségügynek

Hír TV

2018. január 23., kedd 20:15, frissítve: kedd 21:11

Önmagában a pénz sem elég az orvoselvándorlás megakadályozására – hangzott el a Civitas Intézet konferenciáján, ahol a szakma mellett politikusok vitatták az egészségügy helyzetét. Abban mindenki egyetértett, hogy az ágazatnak ismét saját minisztériumot kellene kapnia.

Béremelés, megfelelő munkakörülmények, életpályamodell – ez lehet a recept az orvosok, ápolók elvándorlásának megállítására, hangzott el a Civitas Intézet konferenciáján, amelyre az ismertebb pártok képviselőit is meghívták.

Nem kell második, harmadik, negyedik állást vállalni, nem kell azon gondolkozniuk, hogy áruházakba mennek eladónak vagy pénztárosnak, végezzék azt, amit szeretnének, az egészségügyben, a betegágyak mellett álljanak. Ehhez tisztességes bérekre van szükség – jelentette ki a Jobbik képviselője, Lukácsi László.

A szakdolgozók bére elmarad a versenyszférában dolgozók fizetésétől. Az ápolók harmada kénytelen pluszmunkát vállalni.

Lehet látni, főleg az osztrák határ mentén, hogy az egészségügyben is átmennek a határon túlra, az osztrákoknál idényjellegű kertészkedést vállalnak satöbbi. A bérek eléggé motiválják őket, hogy akár egy ilyen keresetkiegészítést is vállaljanak – mondta Vértesy László, a Civitas Intézet vezérigazgatója.

A tapasztalt orvosoknak három millióforintos fizetést adna Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője erről egy év végi interjúban beszélt.

Van egy olyan mondás, hogy ötszázezer forint néhány orvosnak álom, néhánynak rémálom. A szakmának kellene kidolgozni olyan bértáblát vagy ösztönzési rendszert, amely mindenki számára elég motivációt jelent a rendszerben való maradásra – véli Ábrahám Júlia egészségügyi szakpolitikus.

Az Együtt a cégek adófelajánlásaiból nem stadionokat, hanem kórházakat építene, vagy béreket emelne.

A legfontosabb forrásterületnek a társaságiadó-rendszert látom, ahol a kedvezményrendszereknek igen jelentős részét el kell törölni, a versenysportban a túlzott finanszírozásából vissza kell jönni – jelentette ki Szigetvári Viktor, a párt miniszterelnök-jelöltje.

Félévente három-négyszáz orvos és majdnem ennyi egészségügyi szakdolgozó kér hatósági igazolást külföldi munkavégzéshez. Az elvándorlás ellenszere a röghöz kötés. Erről az egészségügyi államtitkár beszélt egy másik konferencián.

A magát politikailag független agytrösztnek nevező Civitas Intézet a közélet olyan témáiról tervez még vitát, mint az oktatás, a nyugdíj és a fiatalok helyzete.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!