2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Saját magára licitált, hogy felverje az árat

,

2015. november 26., csütörtök 19:55, frissítve: péntek 11:06

Százmilliókért találtak gazdára állami földek Debrecenben. Az egyik árverésen tíz, nagy értékű parcella került kalapács alá. Egy 390 millió forintról induló terület árát 413 millióra tornázta fel a nyertes úgy, hogy nem volt ellenfele az árverésen. Minden bizonnyal azért licitált rá saját magára, hogy megnehezítse a bérlő dolgát. A bérlőt elővásárlási jog illeti meg, azaz licit nélkül elviheti a földet, de csak akkor, ha leteszi az árverésen kialakult árat.

Az ajtóban még udvariaskodtak egymással az árverésre érkezők, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületében viszont már igyekeztek egymás elé kerülni.

„Köszöntöm a Földet a gazdáknak program keretében meghirdetett állami tulajdonú földek földművesek részére történő értékesítése céljából megjelenteket” – nyitotta meg Topa Zoltán a csütörtöki árverést.

A licit zsíros hajdúszoboszlói szántókra folyt. A földeket 2030-ig haszonbérlet terheli, a bérlő egy mezőgazdasági vállalkozás.

Az egyik 90 hektáros területre csak egy érdeklődő volt, aki kikiáltási áron jutott a parcellához, de a pénztárcája így is majdnem 390 millió forinttal lett vékonyabb. Az újdonsült földbirtokos nem nyilatkozott, ügyvédje is csak szűkszavúan.

– Magánszemélyként vásárolja?
– Magánszemély. Családi vállalkozás.

Egy másik liciten már sűrűbben emelgették a tárcsákat. Egy 93 hektáros szántót hárman is elvittek volna a 380 milliós kikiáltási áron. De egyikük tovább ment, saját magára licitált rá, amivel 410 millió forint fölé tornázta az árat.

„413 millió 350 ezer forint először, 413 millió 350 ezer forint másodszor, 413 millió 350 ezer forint harmadszor. A licitálást 9 óra 3 perckor lezárom.”

Az ár felsrófolása azoknak a dolgát nehezíti meg, akiknek elővásárlási joguk van. Ők úgy vihetik el a földet, hogy nem kell licitálniuk érte, de csak akkor, ha megadják az árverésen kialakult árat. Ezért azok, akik hátrébb vannak az elővásárlási sorban, de sok a pénzük, szándékosan nyomják fel az árat, hogy kiszorítsák versenytársaikat. Azt, hogy ezt a módszert választotta-e a Debrecenben licitáló nő, nem tudtuk meg.

A 2013 óta kötött bérleti szerződések bérleti díjának egyoldalú megemeléséhez az új földtulajdonosoknak már most megvan a joguk. Ez a jog a 2013 előtt kötött szerződések esetében is megilletné őket, ha a kormánytöbbség elfogadja az erről szóló törvénymódosítást.

Feljelent a Jobbik

Feljelentéseket tesz a földárverések miatt a Jobbik, a liciteken ugyanis több tucat stróman is részt vehet – mondta Reggeli Járat című műsorunkban a Jobbik országgyűlési képviselője. Magyar Zoltán szerint a legnagyobb probléma mégis az, hogy törvényesen is külföldi kézre lehet játszani a magyar földet. Bővebben>>>

Állítsák le!

A lex Simicska II. visszavonására szólította fel az MSZP elnökhelyettese az Agrárkamara elnökét, Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselőt. Gőgös Zoltán azt írta közleményében, hogy kizsákmányolná a gazdákat az indítvány, amely lehetővé tenné, hogy a privatizáció után az állami földek új tulajdonosai a 2013 előtt kötött haszonbérleti szerződések bérleti díját is megemelhessék egyoldalúan. Az ellenzéki politikus szerint perek százai kezdődhetnek, ha a parlament rábólint a törvénymódosításra, amellyel a kormánytöbbség elsősorban Simicska Lajos mezőgazdasági érdekeltségeit büntetné.

A kormány nem hátrál, reagált a kancelláriaminiszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. „A kormány ismét támogatni fogja Győrffy Balázs képviselőtársamat, aki keresztes háborút folytat annak érdekében, hogy az új tulajdonosok élni tudjanak a tulajdonosi jogokkal, és a régi haszonbérleteken belül a haszonbérleti díjra és a szerződés feltételeire módosító indítványokat tegyenek” – jelentette ki Lázár János.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!