2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Rétvári: Invázió, csendes hadviselés zajlik

Hír TV

2017. november 6., hétfő 11:43, frissítve: hétfő 13:48

Elkezdte e heti munkáját az Országgyűlés, az ellenzék már a napirend előtti felszólalások alatt keményen nekiment a kormánypártoknak.

Az első felszólaló Harrach Péter volt, aki a hanyatló Nyugatról szónokolt. A KDNP frakcióvezetője úgy véli, Európa identitásválságban van, kezdi teljesen elveszíteni azonosságát, ez pedig gyengeség, amely vereséget jelent az erősebben szemben.

„A nyugat-európai identitásgyengülés bizonytalanságot okoz, a gyengék helyét pedig elfoglalják az erősek. Ez az identitásválság az európai uniós vezetőket és a megtévesztett embereket arra kényszeríti, hogy új identitást keressenek. Ez a gyakorlat bizonyítja, hogy a kultúrák nem egymás mellett élnek, hanem egymás ellen harcolnak” – hangoztatta Harrach.

Hozzátette: az Európai Unió bár meglehetősen rossz helyzetben van, a közép-európai országok reményt adnak, hiszen „mi még nem vesztünk el”, ellentétben a nyugati országokkal, amelyeknek – például Franciaországnak – már nem sok reményük van, hogy megőrizzék kultúrájukat.

A frakcióvezető szavaira Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára reakciójában kiemelte: ha valahol identitásválság alakul ki, oda más identitás költözik be, egy másik kultúra nyomul be, és az lesz domináns. Szerinte szükség van arra, hogy az EU újra fölfedezze és értékessé tegye keresztény gyökereit, ugyanis földrészünkön „invázió, csendes demográfiai hadviselés” zajlik.

Kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarország segíteni kíván azoknak, akik nélkülöznek és szükségük van rá, de azt szeretné, hogy mindenki a saját szülőföldjén boldoguljon.

Mészároséknak jól megy

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje a magyar családok támogatásával kapcsolatban szólalt fel. A képviselő szerint a kormány komolyan veszi a családok támogatását, csak „szűken értelmezi: Mészároséknak, Rogánéknak, Vajnáéknak nagyon jól megy”, de rengeteg magyar család, köztük még több egyszülős család él nehéz körülmények között. Az ellenzéki párt szerint ezeknek a családoknak nem luxusra van szükségük, mindössze arra, hogy bölcsődébe írathassák a gyerekeiket, ne penészes otthonban éljenek, és el tudjanak menni két hétre a Balatonra. Emellett jó bérekre is szükség van, mivel a szülők egész nap dolgoznak, de nincs megtakarításuk, egy mosógép elromlása is tönkreteheti anyagilag a családot.

Szél úgy véli, bővíteni kell a bölcsődei férőhelyeket is, illetve segíteni kell az anyáknak, hogy otthonról is dolgozhassanak. Fontos ezeken kívül az egyszülős családok támogatása is, hiszen „az elmúlt években a kormány teljes mértékben ellenállt annak, hogy ez megtörténjen”.

Erre a felszólalásra is Rétvári Bence reagált a kormány részéről. Szerinte bár egyetértenek abban, hogy sokakon kell segíteni, nyolc évvel ezelőtt többeken kellett. Az államtitkár szerint az LMP csak támadja a kormány intézkedéseit, ezzel pedig a magyar családokat is támadja.

„Akit a kormány megvéd, az mindig rosszul jár”

Szakács László, az MSZP képviselője az a Quaestor-üggyel kapcsolatban kért szót. Felszólalásában kitért arra, hogy a jelenlegi kormány volt az, amely beszüntette a magánnyugdíj-pénztárakat, és a Quaestor-ügynek is húszezer károsultja van a mai napig. A képviselő szerint nem segítettek az embereknek azzal, hogy behozták a rögzített árfolyamon való végtörlesztést, hiszen akinek volt erre pénze, az így is könnyedén törleszthetett, akinek nem, az benne maradt a csapdában. Mivel leértékelődött a forint, a tartozások is nőttek. Szakács azt állította, hogy a hitelek forintosításának nagy nyertese az MNB volt, ugyanis Matolcsy György maga nyilatkozta, hogy 136 milliárd forintos árfolyamnyereség keletkezett, és szintén ő mondta, hogy pénzügyi tudatosságra szeretné nevelni a magyarokat. A szocialista képviselő szerint ha felvételkor a bank elfogadja az adott ingatlant fedezetként, az legyen elég akkor is, mikor az érintett képtelen a törlesztésre. A romániai példa alapján kérte, fogadják el, hogy a felvételkori árfolyamon és kamatszinten kezeljék a hiteleket, és inkább ezekre a problémákra fordítsák a pénzt és energiát, mint Soros Györgyre.

Szakács László felszólalására Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt. Szerinte meglepő, hogy éppen az MSZP igyekszik képviselni a devizaügy károsultjait, miközben ők a felelősei a kirobbanásának. Hozzátette, a lakossági devizahitelek összege százszorosára növekedett a szocialisták kormányzása alatt.

Az államtitkár szerint a Fidesz–KDNP-kormány segített legtöbbet az ügyben, mikor betiltotta a jelzálogalapú hiteleket, és a kamatemelést is korlátozta. Ezt, mint mondta, sem az MSZP, sem a Jobbik nem szavazta meg. Dömötör szerint a forintosításról szóló törvényt sem támogatta egy ellenzéki frakció sem. Felszólalásában az államtitkár azt javasolta, az MSZP inkább a Czeglédy-ügy károsultjain igyekezzen segíteni. 

Félmilliárdos szakácskönyv?

Ezután Szávay István, a Jobbik képviselője kapott szót, aki azzal kezdte beszédét, hogy mióta a Fidesz van kormányon, megszállták a független intézményeket, saját embereket raktak az élükre, beszántották a közmédiát, és kiüresítették a parlamentet, ahol már a kérdésekre sem válaszolnak, marad a sorosozás, simicskázás.

Ezt követte a kérdés, miszerint miért nem hajlandó elszámolni a MVM a CÖF-nek adott félmilliárd forinttal, túl azon, hogy a komplettált ételek kézikönyvére költik. Idén májusban a CÖF kiadott egy közleményt, miszerint nem kaptak támogatást, de az Átlátszó azonnal utánajárt, és megcáfolta ezt. A Jobbik közérdekűadat-igénylést is adott be, amit megtagadtak.

Szávay elmondta, a hétvége folyamán feljelentést tett közérdekű adattal való visszaélés miatt, hiszen egy korábbi kormányinfón Lázár János is elismerte, hogy közpénzről van szó. Végül hozzátette, miközben „közpénzek milliói mennek a levesbe”, kiéheztetik a valóban fontos munkát végző civileket.

A jobbikos képviselő felszólalására Aradszki András válaszolt. Az energiaügyért felelős államtitkár eladott lelkű pártnak nevezte a Jobbikot, amelynek tagjai mindenféle bizonyíték nélkül puffogtatnak és ócsárolnak. Hozzátette: a Jobbik a hatalomért és a pénzért mindenre képes. Az MVM-mel kapcsolatban Aradszki elmondta, a társaság eredményesen működik, ez pedig lehetővé teszi, hogy felelősségvállalási aktivitását saját forrásból fedezze, és számos közhasznú tevékenységet támogasson. A társaság saját vállalkozói vagyonából használta fel a kérdésben szereplő összeget, amely így nem minősül közpénznek – jelentette ki a politikus.

A napirend előtti felszólalások itt visszanézhetőek:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!