2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Rengetegen változtatnának a választási rendszeren

2017. június 7., szerda 07:51, frissítve: szerda 10:49

Hajós András, Gálvölgyi János, Pörzse Sándor, Stohl András, Zagyva György Gyula és Gulyás Márton – bal- és jobboldali közéleti személyiségek közös kisfilmben álltak ki egy új, arányos választási rendszer mellett. Azt kérik a parlamenti és nem parlamenti pártoktól: találjanak megoldást arra, hogy felszámolják a jelenlegi rendszer torz elemeit. Az ellenzéki parlamenti pártok szerint csekély az esély a változtatásra, a Fidesz pedig Soros Györgyöt látja a kezdeményezés mögött.

Az áprilisi tüntetéseken hirdette meg célját Gulyás Márton. Mára többen mellé álltak – baloldali és jobboldali értelmiségiek szólaltak fel nyilvánosan a választási törvény megváltoztatásáért.


A Fidesz szerint az értelmi szerző hiányzik a videóból, amelynek mondanivalójával nem is foglalkoznak: „ez a forgatókönyv, ez George Soros forgatókönyve. Tehát ő beszél, ő finanszírozza, ő stafírozza ki ezeket a pártokat. Mi már elég régóta mondjuk, hogy a Jobbik és a balliberális pártok összefogtak és együtt dolgoznak idézőjelben, egy gyékényen árulnak, Soros György pedig finanszírozza őket” – mondta a téma kapcsán Selmeczi Gabriella.

Hajós András, Gálvölgyi János, Stohl András – néhány név az ellenzéki aktivista videójából. De a Toroczkai László vezette Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik vezetője, a Jobbik korábbi képviselője, Zagyva György Gyula is feltűnik rajta. 

A Jobbikhoz köthető politikusok személyes döntése volt a szereplés, mondja a párt frakcióvezetője. Volner János szerint a választási rendszerről a Fidesz nem egyeztetett a többi párttal, csak a saját számtani logikája szerint felosztotta a választókerületeket maga számára kedvezően. A Fidesz rendszere a politikus szerint „lehetővé teszi az úgynevezett szegény szavazók, jellemzően cigány emberek szállítását, a szervezett szállítását a szavazás napján, ez a választási rendszer alkalmatlan arra, hogy Magyarországon valóban a nép akaratát tükröző döntések szülessenek.”

A DK úgy látja, fölösleges abban bízni, hogy a kormánypártok belemennek a törvénymódosításba, szerintük a változtatásra csak egy 2018-as ellenzéki győzelemmel nyílik lehetőség. 

Az LMP szerint ráadásul a jelenlegi választási rendszer nem kezeli egyenlően a magyar állampolgárokat. Erről Hadházy Ákos társelnök beszélt: „nem tisztességes az a választás, ahol több százezer embernek nem adnak lehetőséget a szavazásra. Az a több százezer magyar állampolgár, aki külföldön dolgozik, az nem fog tudni szavazni, míg a honosított állampolgárok Erdélyben levélben szavazhatnak.”

A Liberális Párt úgy véli, már azzal arányosabbá válhatna az országgyűlési választási rendszer, ha a mandátumok többségét az országos listáról lehetne megszerezni és kevesebb lenne az egyéni képviselői hely.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!