2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Politikai hangulatkeltésről beszél Hidvéghi a Célpont-riport kapcsán

Hír TV

2017. december 3., vasárnap 12:47, frissítve: vasárnap 16:54

Politikai hangulatkeltésnek tartja a Fidesz kommunikációs igazgatója, hogy a Célpont beszámolt arról, hogy magyarországi lakcímmel rendelkező ukrán nyugdíjasok időskori juttatást kaphatnak a magyar államtól. Hidvéghi Balázs azt mondta: ha a hatóságok visszaélést tapasztalnak akkor azt ki fogják vizsgálni. A politikus hozzátette: a hatályos törvények szerint külföldi állampolgároknak is lehet magyar lakcímük, amire egy több mint 50 éve kötött magyar–szovjet egyezmény ad lehetőséget.

Az igénylések száma 2010 óta megháromszorozódott. Egyesek havi 300 ezer forintot tesznek zsebre.

„Én azonban ezt sokkal inkább a közeledő választással és a választási kampányhoz kapcsolódó hangulatkeltésnek értékelem. Zajlik egy ilyen kísérlet, aminek Gyurcsány Ferenc a főszereplője, ő ismét magyart magyar ellen uszít a határon túli magyarok szavazati jogát támadva. Ez ügyben aláírásgyűjtést is indítottak, én ide kötném ezt az egész dolgot. Még egyszer mondom, bármilyen visszaélés felmerül, azt a hatóságok kivizsgálják, ahogy eddig is tették” – fogalmazott.

Hónapok óta a határon túliak szavazati jogának megvonásával kampányol a Demokratikus Koalíció, de pártja programbemutatóján Gyurcsány Ferenc azt hangoztatta, hogy nyugdíj fronton is lenne tennivaló. Célpont című műsorunk most arról számolt be, hogy akár havi 300 ezres nyugdíj ígéretével csábítják Ukrajnából a potenciális Fidesz-szavazókat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe

„Kisvárdán voltam tegnapelőtt, 17 kilométerre az Ukrán határtól. Igen meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, amit szavazatvásárlási megfontolásból tart fen a Fidesz, hogy a külföldön élő állampolgárok, nem is magyarok sokszor, Magyarországra bejelentkezve magyar nyugdíjat kapnak a magyar nyugdíjkassza rovására” – fogalmazott a DK elnöke.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének az elmúlt két évben 23 ezerrel több lakója lett. Van olyan ház, ahová 120-an vannak bejelentve. Sokan a nyugdíj miatt jelentik be magukat Magyarországra, így van aki több százezer forintos juttatást kap a magyar államtól. De ezek az emberek szavazhatnak országgyűlési választáson is. A Demokratikus Koalíció szóvivője szerint a kormány a határon túli szavazók megvásárlásával akar országgyűlési mandátumokhoz jutni.

„Hogy mennyire vonzó a magyar nyugdíj az ukránok számára arra, had mondjak egy példát is. Az elmúlt hat év alatt az Orbán kormány idején Beregsurányban Botpaládon Bólyán megkétszereződött, Kispaládon viszont megháromszorozódott a szavazásra jogosultak száma. Így vásárolja meg az Orbán kormány ezeket a szavazatokat. A kormány tehetne természetesen az ellen, hogy ez a rendszer ne működjön, vagy ne így működjön” – jelentette ki Gréczy Zsolt.

A nyugdíjmigráció kifizetődő biznisz. Az ukrán átlagnyugdíj átszámítva 20 ezer forint. Magyarországon viszont a 150 ezer forintot meghaladó juttatást is megkaphatják a trükközők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!