2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:00

Patthelyzet az V. kerületben, hasonlóan esélyes az ellenzék

Hír TV

2018. március 12., hétfő 08:00, frissítve: hétfő 12:38

Lényegében pénzfeldobással is el lehetne dönteni, melyik ellenzéki jelölt szálljon harcba Hollik Istvánnal a budapesti 1-es körzetben. Mindenki hasonlóan esélyes. A Közös Ország Mozgalom adatai a Hír TV Online-on.

Ellenzéki patthelyzet alakult ki a fővárosi 1-es választókerületben, ugyanis az öt ellenzéki jelöltből négy is hasonló eséllyel győzné le a Fidesz–KDNP színeiben induló Hollik Istvánt – derült ki a Közös Ország Mozgalom felméréséből. A Hír TV Online-nak megküldött eredmények szerint az MSZP–Párbeszéd-es V. Naszályi Márta 59-41 arányban maradna alul egy az egy ellen Hollikkal szemben, az Együtt elnöke, Juhász Péter 39, az LMP-s Csárdi Antal 38 százalékot kapna, ha más ellenzéki nem indulna. Fekete-Győr András Momentum-elnök 37 százaléknyi voksot gyűjtene, ha ő lenne az egyetlen ellenzéki jelölt. A Jobbik színeiben versenybe szálló Losonczy Pál 24 százalékot érne el a felmérés szerint.

 

Ha senki nem lép vissza, Hollik nagyon simán húzná be az V. és a VIII. kerületet is magában foglaló körzetet 42 százalékkal. V. Naszályi 18, Csárdi 13 százalékot kapna, Fekete-Győr népszerűségét 10 százalékra mérték, Juhász 9, Losonczy pedig 8 százalékon áll. Kijelenthető, a választókerületben csak akkor van valamennyi esély a Fidesz–KDNP legyőzésére, ha csak egyetlen ellenzéki politikus marad versenyben.

A kutatók indirekt becslései is hasonló képet mutatnak – ezekben azt szimulálták, mi lenne, ha a választókból eltűnne a bizonytalanság, mindenki tudná, kire szavazna, ha az általa preferált jelölt visszalépne. Ekkor Fekete-Győr és Csárdi 51 százalékkal húzná be a körzetet, V. Naszályi pedig fej fej mellett végezne Hollikkal szemben. Juhász Péter 51-49 arányban maradna alul, tehát ő is esélyes lehet, Losonczy pedig így a voksok 40 százalékát kapná.

Pártlisták tekintetében a Fidesz–KDNP-re 31 százalék szavazna, az MSZP–Párbeszédre és a DK-ra a válaszadók 9 százaléka, a Jobbik és az LMP országos listája 9 százalékon áll a belvárosi választókerületben. A Momentumra 6 százaléknyian szavaznának, az Együtt listája 3 százalékot érne el a körzetben.

Kormányváltást akar a többség

A válaszadók 54 százaléka jelentette ki a kutatóknak, hogy jobb lenne leváltani az Orbán-kormányt. A kabinet maradását csak 34 százalék szeretné. A megkérdezettek 40 százaléka szerint rosszabbul használják fel a közpénzeket, mint egy éve, e tekintetben csak 18 százalék észlelt pozitív változást. Mindössze 24 százalék mondta, hogy Magyarország jobban teljesített az utóbbi 12 hónapban, 34 százalék szerint romlott a gazdasági helyzet.

Az adatfelvétel február 5. és február 28. között zajlott le, 999 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes elemzést ide kattintva olvashatja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!