2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

Pálfordulás történt az Állami Számvevőszéken?

Hír TV

2017. december 12., kedd 17:01, frissítve: kedd 17:11

A Hvg.hu úgy tudja, hogy az ÁSZ tavasszal még nem tartotta elégségesnek a tiltott pártfinanszírozás szabályozását. A szervezet ezért is örült meg annak, hogy a Fidesz a párttörvény módosításával szabályozta volna újra a közterületi plakátkampányokat. A kétharmados jogszabály végül nem ment át a parlamenten, ám a számvevőszék aggályai az elmúlt hónapokban eloszlottak.

Tavasszal kerültek az utcára a „Ti dolgoztok, ők lopnak” jobbikos plakátok. Az ellenzéki párt korrupcióval vádolta meg – mások mellett – Orbán Viktor miniszterelnököt.

 

A plakátok jórészt olyan cégek reklámfelületein jelentek meg, amelyek a közellenségnek kikiáltott Simicska Lajos érdekeltségébe tartoznak. A kormánypártok válasza nem késett: a plakáttörvény módosításával lehetetlenítették volna el anyagilag az ellenzéki pártok közterületi kampányait.

A Fidesz kikérte az Állami Számvevőszék véleményét, értesült a Hvg.hu. A portál szerint az ÁSZ megörült a javaslatnak, amely egyértelművé tette volna, hogy mi számít tiltott pártfinanszírozásnak a plakátkampányokban.

„Nem tudok ilyenről” – reagált kérdésünkre mai sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely. Tavasszal a Fidesz-frakciót még nem ő vezette, az eseményen mellette megjelenő Halász János viszont már akkor is frakciószóvivő volt. Ő volt az egyik előterjesztője a párttörvény módosításának, így neki tudnia kell, hogy a számvevőszék valóban véleményezte-e a törvénymódosítást. Ám Halász János hallgatott, nem segítette ki Gulyás Gergelyt. 

„De azt én nem feltételezem, hogy ezekben az esetekben az Állami Számvevőszék titokban tartaná a véleményét. És azt pedig, igyekszem mindent elolvasni, de még így sem tartom egy képviselő kötelességének, hogy fél év után az Állami Számvevőszéknek az ezzel kapcsolatos észrevételeire úgy emlékezzen, hogy nem ő volt a címzett” – tette hozzá Gulyás.

A számvevőszék szerint a Jobbik túlságosan olcsón hirdetett Simicska Lajos cégeinél, ezért az ÁSZ 330 millió forintot követel az ellenzéki párttól. 2010-ben az üzletember még jóban volt a Fidesszel, az ő érdekeltségei bonyolították a párt akkori plakátkampányát. 2010-ben a Fidesz is áron alul hirdetett, írta meg fél éve dokumentumok alapján a 24.hu.

„Az én ismereteim szerint mi piaci ár alatt nem vásároltunk” – jelentette ki továbbá a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője. 

A kétharmados párttörvény módosítása végül nem ment át a parlamenten. Így a tiltott pártfinanszírozás szabályozása változatlan maradt. A számvevőszéknek az elnagyolt passzus is elegendő volt ahhoz, hogy százmilliókra büntesse a Jobbikot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!