2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Összefogás: Karácsony lehet a közös miniszterelnök-jelölt

Hír TV

2017. december 7., csütörtök 13:20, frissítve: csütörtök 14:34

Erről egyeztetett a Párbeszéd társelnöke Molnár Gyulával négyszemközt a Hír TV Online információi szerint. Állítólag az MSZP-elnök belemenne a közös listába és az együttműködésbe. Bomolhat az Együtt–Párbeszéd szövetség?

Négyszemközt tárgyalt egymással Molnár Gyula és Karácsony Gergely a választási együttműködésről – tudta meg a Hír TV Online. Forrásunk szerint a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje arról beszélt a szocialisták elnökével, hogy ő lehetne a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, és a Párbeszéd közös listán indulna az MSZP-vel, cserébe pedig egy Párbeszéd-frakció is alakulhatna az Országgyűlésben. Mindezt hivatalosan nem prezentálták még a szocialista pártban, de információnk szerint Molnár Gyula rábólintott a felvetésre.

Kerestük az ügyben Molnár Gyulát és Hiller István választmányi elnököt is, ám nem tudtuk őket elérni. Hívtuk Karácsony Gergelyt is, ő sem vette fel a telefont. Később a szocialisták sajtósa annyit közölt: „az MSZP minden olyan demokratikus ellenzéki párttal együttműködik, amelyik 2018-ban le akarja váltani az Orbán-kormányt.”

Információnkat megerősítette az Azonnali.hu értesülése is, a portál arról írt, hogy a szocialisták lényegében Karácsonyra várnak, hogy elfogadja a jelöltséget. Az ő forrásuk is kifejtette, hogy az MSZP-sek üdvözölnék a Párbeszéddel történő együttműködést, mivel a két párt hasonlóan gondolkodik. A P-től azt mondták, a javaslat még nem áll sehogy, de elképzelhető egy „Összefogás 2.0”, amelyben az MSZP, az Együtt és a Párbeszéd lenne benne egy közös listán, és Karácsony Gergely lenne a közös miniszterelnök-jelölt. Arra a felvetésre, hogy a szocialisták meg épp rájuk várnak, azt mondta: Karácsony a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, és ők ezt komolyan gondolják, de „ez nem személyi kérdés, Gergő a programjával együtt működik”.

Nem teljesen klappolnak a dolgok

Ugyanakkor kérdés, hogy az Együtt követi-e a Párbeszédet az összefogásban, hiszen a Juhász Péter vezette párt korábban pont azzal kampányolt, hogy nem akar a „régi elit” pártjaival, így az MSZP-vel közösködni. „Bármit is próbál hekkelni az MSZP, biztosan nem megyünk velük közös listára, csak az egyéni kerületekben koordinálunk” – mondta az Azonnali együttes forrása.

Máshol is járt

Nem csak a szocialistáknál járt a napokban Karácsony Gergely, informátorunk szerint az LMP-vel is egyeztetett. Úgy tudjuk, Ungár Péterrel négyszemközt ült le a Párbeszéd társelnöke, ezt a politikus is megerősítette: „beszéltem Karácsony Gergellyel, de részleteket nem szeretnék kiadni. Az ellenzéki politikusok szoktak beszélgetni egymással” – mondta Ungár.

A DK nem egyezkedik a miniszterelnök-jelöltről

A Demokratikus Koalíció álláspontja változatlan a kérdésben: közös listát nem akarnak, csupán azt, hogy mind a 106 körzetben egyetlen egyéni jelölt legyen. Gréczy Zsolt szóvivő megkeresésünkre elmondta: jövő hétvégén véglegesítik a DK pártlistáját, és mindeddig annyi biztos, hogy azt Gyurcsány Ferenc fogja vezetni. Karácsony esetleges jelöltsége tehát a párt számára irreleváns.

Ő a legkedveltebb

Karácsony Gergely jelölése nem lenne rossz döntés, legutóbb az Iránytű Intézet készített egy felmérést a Magyar Nemzet megbízásából, amelyből kiderült, hogy a zuglói polgármester a legnépszerűbb a hazai politikusok közül.

 
Magyar Nemzet

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!