2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Országszerte vadásszák a parlagfüvet

Hír TV

2018. július 22., vasárnap 12:08, frissítve: vasárnap 14:00

Földön és a levegőből is keresik a parlagfűvel borított területeket az országban. Csongrád megyében július 1-én kezdte meg a felderítő munkát a hatóság, 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő pénzbírságot szabnak ki a hanyag föld- és telek-tulajdonosokra. Magyarországon minden ötödik ember szenved a parlagfűtől.

Július közepétől október végéig, az első hideg napokig tart a parlagfűszezon. Nemcsak a parlagfű virágzik, a feketeüröm és a pázsitfűfélék is kínozzák az allergiásokat. Érdemes időben elvégeztetni az allergiatesztet, ami néhány percig tart. A terápiás kezelés mellett a megfelelő táplálkozás is segít a tünetek enyhítésében.

„Tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés, szemviszketés, orrdugulás, ami hát kínozza bizony az erre érzékeny embereket. És azt gondolom, hogy nagyon fontos megemlíteni, hogy nagyon sokan vannak olyanok, akiknél ráadásul keresztallergia is jelen van, ami azt jelenti, hogy parlagfű-allergiások, de ezenkívül bizonyos növények, zöldségek, gyümölcsök, leginkább a dinnyefélék például, de a banán is és néhány zöldség is allergiás tüneteket okozhat” – mondta Novák Zoltán, allergológus.

A népi gyógymódokban hisz Boldizsár József. Minden évben megküzd a parlagfűvel, ráadásul a mostani időjárás kedvez a gyomnövény terjedésének.

„Úgy szoktam védekezni, hogy használok különböző illóolajokat. Az echinacea talán a legsikeresebb az utóbbi pár évben, ami ebben könnyít és segít” – mondta.

Csongrád megyében autókkal és felderítő helikopterrel keresik a parlagfűvel borított területeket. Eddig 20 ezer hektárt ellenőriztek és 7 esetben bírságoltak a parlagfű miatt. Tavaly összesen 125 alkalommal szabtak ki büntetést, idén sem számítanak kevesebb munkára a szakemberek.

„Ahol a talaj homokos, ott sokkal nagyobb mennyiségben található, ahol nem művelik a területeket, ott egészen tragikus területeket lehet találni. A feketeföldeken azt mondhatjuk, hogy ezeket művelésben tartják, itt a kultúrák széleiben vagy egy rosszul sikerült növényvédelmi munka következtében akár a kultúrában is előfordulhat nagy mennyiségű parlagfű” – mondta Tóth Zoltán, a Szegedi Járási Hivatal parlagfűkoordinátora.

A szakemberek szerint egy hónapon belül tetőzhet a parlagfű-pollen mennyisége a levegőben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!