2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Orbánék itthon imádják, de az EU-ban már nem konzultálnak

Hír TV

2018. február 24., szombat 12:13, frissítve: szombat 17:37

– Abban az öt nemzeti ügyben, amelyre a mi programunk épült, tartunk nagyszabású nemzeti konzultációkat, amely a nemzeti együttműködés rendszerének az első fontos lépése lesz majd – fogalmazott nyolc éve a miniszterelnök. 2010-ben, az országgyűlési választás után Orbán Viktor hitet tett amellett, hogy bizonyos kérdésekben meg kell kérdezni az embereket. Az elmúlt csaknem 8 évben hét nemzeti konzultációt bonyolított le közpénzből a Fidesz–KDNP-kormány, legutóbb tavaly év végén.

– Úgy gondoltuk, hogy a Soros-terv kapcsán mindenképpen kell egy nemzeti konzultációt szervezni, és ezért kértük erre a kormányt – jelentette be múlt szeptemberben Kósa Lajos akkori frakcióvezető, jelenleg tárca nélküli miniszter.

A bírálói hatalomtechnikai eszközként, kampányfogásként tekintettek a kérdőívezésre, ám a kormány valódi konzultációról beszélt. Emmanuel Macron francia elnök is meghirdette a maga konzultációját. A kérdőívezés áprilisban indul, és azt firtatja majd, hogy mivel lehetne szorosabbra fűzni a kapcsolatot az európai nép és az európai politika között. A kezdeményezés uniós konzultációvá nőtte ki magát, hiszen a kezdeményezéshez minden tagállam csatlakozott, kivéve Magyarországot. 

– Az előbb azt mondta, hogy 26 ország készen áll, hogy megszervezzék az állampolgári konzultációkat. Legutóbb még csak 25 országról volt szó. Meg lehet tudni, melyik a huszonhatodik?
– Nem tudom, hogy ön melyik 25-öt hallotta. Azt hiszem, Hollandia hiányozhatott, ők lesznek a huszonhatodikak, ha lehet hinni a számításoknak, amiket megkaptam. Az egyetlen ország, amelyik nem vesz ebben részt, Magyarország. Ami bizonyára meglepi önöket.

Így élcelődött a francia elnök a konzultációtól elzárkózó magyar politikán.

Az Európai Unió jövőjét rendszeresen firtató, reformokat sürgető magyar kormány valóban nem csatlakozott a kezdeményezéshez – erősítette meg a külügyminiszter. Így az uniós tag magyarok nem adhatnak választ például arra a kérdésre, hogy mit várnak el Európától a mindennapi életben, vagy hogy milyen változásra vágynak Európában. A kormány a konkrét kérdésekről sem értesült, derült ki a külügyminiszter szavaiból.

 – Erről a konzultációról semmi konkrétat nem lehet tudni. Milyen formában valósul meg, milyen kérdésekkel, hogyan. A harmadik, hogy a magyar emberek véleményét majd mi kikérjük. Tehát az nagyon helyes, hogyha Emmanuel Macron kikéri a francia emberek véleményét, tegye meg. A magyar emberek véleményét mi eddig is kikértük, és ezután is ki fogjuk kérni – közölte Szijjártó Péter.

Az októberig a többi tagállamban lezajló konzultáció eredményét a 2019-es európai parlamenti választások során is már fel szeretnék használni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!