2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Orbán szülőfalujában kikerültek az első ellenplakátok

2015. július 1., szerda 21:20, frissítve: szerda 21:20

A bevándorlásról rendezett nemzeti konzultáció eredményének ismerete nélkül szavaz a parlament a migrációs törvények szigorításáról. A befogadott menekültekből közmunkás is lehet, ami a belügyminiszter szerint segíthet a társadalmi beilleszkedésben.

Kikerültek az ellenplakátok a miniszterelnök szűkebb pátriájában, Alcsútdobozon és Felcsúton. A Kétfarkú Kutya Párt és a Vastagbőr blog űzött gúnyt a bevándorlásról rendezett nemzeti konzultáció propagandahirdetéseiből. „Próbáltuk ezt a három témát, hogy egyrészt a külföldieknek szóljon, hogy mi azért barátságosabbak vagyunk, mint ahogy ezekből a plakátokból kitűnik. Van ez a társadalmi szolidaritásos része, mert ugye a kormánynak ez lenne a dolga, hogy emellett kampányoljon, minthogy ellene. És hát a harmadik meg az, hogy egy-két ilyen botrány fel lesz emlegetve, amiről valószínűleg el akarják terelni a figyelmet” – nyilatkozta Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke.

A civilek megbízásából több száz plakátot ragasztanak ki országszerte. Az ellenpropagandára jut idő, a kormány július 15-éig meghosszabbította a nemzeti konzultációt. Ez azt jelenti, hogy a parlamenti képviselők jövő hétfőn úgy szavaznak a déli határ lezárásáról és a bevándorlási törvények szigorításáról, hogy nem ismerik a konzultációban részt vevők véleményét. A kormány gyorsítaná a menekültkérelmek elbírálását, a kérelmezőket az eljárás végéig őrizetben tarthatnák.

Európai összehasonlításban az eljárás már most is gyors, mondja az egyik jogvédő szervezet szakértője. „A Magyar Helsinki Bizottságnak az az álláspontja, hogy a mostani jogszabálymódosító-csomag, ami az Országgyűlés előtt van, sajnos számos helyen gyengíti az eljárás minőségét, gyengíti a menekültek jogvédelmét, mert nem ad megfelelő garanciákat. Itt a jogorvoslati határidőkre gondolunk, a bírói felülvizsgálatnak a terére, a személyes meghallgatás lehetőségére” – véli Iván Júlia jogi előadó.

A törvénymódosítás fő szabályként rögzíti, hogy el kell utasítani azoknak a menekültkérelmét, akik biztonságos országból érkeznek Magyarországra. Azt pedig ma már a kormány dönti el, hogy melyik ország számít biztonságosnak. Az uniós országok és a tagjelöltek, köztük Szerbia, minden bizonnyal felkerülnek a listára. „Hogyha ilyen országból érkeznek, akkor az okod ad már arra, hogy gyorsítva lehessen elbírálni az ő kérelmüket. Ez azt jelenti, hogyha ilyen országból érkezik, vissza is lehet utasítani, megalapozatlannak lehet nyilvánítani ezt a kérelmet” – mutatott rá Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

Abból a menekültből, akit Magyarország befogad, közmunkás is lehet. „Ha valódi menekültről van szó, az integrációjához hozzásegít egy ilyen jellegű munka, és a saját ellátásához is hozzájárul, hogyha hasznos, értékteremtő munkát végez” – mondta Pintér Sándor belügyminiszter.

Kormányzati közlés szerint egy menekült ellátása 4300 forintba kerül naponta.

Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

 

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

 

 

Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!