2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nyilvános együttműködési javaslattal állt elő az Együtt

Hír TV

2017. december 15., péntek 16:30

Nyilvános együttműködési javaslattal állt elő az Együtt – 66 egyéni választókerületi mandátum sorsáról egyeztetnének az MSZP-vel és a DK-val, de koordinálnák a jelölteket az LMP-vel és a Momentummal is. A szocialisták és a DK sem zárkózik el az egyeztetéstől, utóbbi viszont minden egyéni választókerületi jelöltet koordináltan indítana a 2018-as országgyűlési választáson.

15 az Együttnek, 26 az MSZP-nek és 24 a DK-nak. A veszprémi körzet pedig maradjon Kész Zoltán független képviselőé. Így osztaná el az egyéni választókörzeteket az Együtt. Vagyis 106-ból 66-nál koordinálná a jelöltállítást – a baloldali pártok nem indítanának egymás ellen jelölteket. A többi választókörzetben minden párt indulna.

„Mi úgy látjuk, hogy ezeken a helyeken, amiket megjelöltünk, van az Együttnek a győzelemre leginkább esélyes jelöltje, ezeket raktuk fel, illetve amiket még megjelöltünk ezen túl, azok pedig azok, ahol látjuk, hogy más ellenzéki pártok aktívan politizálnak, és elfogadjuk azt, hogy ott az Együtt támogatja az ő jelöltjüket” – mondta Juhász Péter, az Együtt elnöke.

Az Együtt az egyéni jelölteknél egyeztetne az LMP-vel és a Momentummal is. Országos listát azonban önállóan indítanának. Ha az egyéni jelöltek indításánál nem lesz egyeztetés a baloldali pártok között, azt a 2018-as kormányváltás esélyének feladásaként értékelik – teszik hozzá.

A szocialisták nem zárják ki az együttműködés lehetőségét.

„Abban vagyunk érdekeltek, hogy minden kormányváltást akaró demokratikus erő összefogjon, abban vagyunk érdekeltek, hogy ez olyan módon menjen, hogy a 106 egyéni választókerületben egymással dűlőre jussunk, megoldást akarunk ebben a dologban, az MSZP érdekelt” – jelentette ki Hiller István országgyűlési képviselő.

A DK abban egyetért az Együtt-tel, hogy a pártok önálló listán mérettessenek meg, ám ők minden egyéni körzetet elosztanának.

Az Együtt javaslatának azzal a részével nem ért egyet a Demokratikus Koalíció, amely lehetővé tenné, hogy egy körzetben ne egy demokrata jelölt induljon a Fidesz és a Jobbik ellen, a DK szerint a győzelem záloga abban van, ha minden körzetben egy jelölt indul Fidesz és a Jobbik ellen – így Gréczy Zsolt szóvivő.

A Demokratikus Koalíció szombaton fogadja el és hozza nyilvánosságra saját egyéni jelöltjei listáját.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!