2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Nem létező személyeket kérdez a Soros-tevről a kormány

2017. október 14., szombat 09:14, frissítve: szombat 12:14

Kun Bélát is megkérdezte a Soros-tevről a kormány. A 79 éve halott kommunista politikus nevére egy zuglói lakásba érkezett meg a Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció. Bár Kun Béla nevű személy nem lakik az adott címen, nem először küldenek oda kormányzati levelet a nevére.

Nem létező nevekre is küldenek nemzeti konzultációs levelet a Magyar Nemzet szerint, a lapnak egy zuglói lakos panaszolta el, hogy Kun Bélának címezve is érkezett kormányzati levél a Soros-tervről. A fővárosi Szugló utcában nem lakik névrokona a hetvenkilenc éve Moszkvában kivégzett kommunista politikusnak – erre a címre már nem először érkezik Kun Bélának levele.

A Hír TV is beszámolt róla, hogy legutóbb egy negyven éve, nyolcéves korában elhunyt fiú véleményére is kíváncsi volt a kormány – egy óbudai címre küldtek konzultációs levelet neki. Az érintett egyik rokona azt mondta: felháborító és kegyeletsértő, ami történt. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vizsgálatot ígért.

A kormányszóvivő visszafelé mutogat. Kovács Zoltán szerint az illetékeseknek már rég jelezniük kellett volna, hogy a kiérkező levelek nem élő személyeknek szólnak. Állítása szerint a Fidesz-kormány nem felelős, mert ugyanabból a nyilvános és megvásárolható lakcímnyilvántartásból dolgozik, amely minden párt számára elérhető, és amelyet egyébként egy idő után a törvény szerint meg kell semmisíteni.

„Érdekes dolog, hogy az illetékesek, érintettek miért nem nyilatkoztak korábban arról, hogy minden negyedik évben megkapták azt a levelet, amelyben választásra hívták az elhunytat, miért épp ebben a kampányszerű időszakban vetődik ez fel. Nyilvánvaló: egy a kommunizmusban elkövetett adminisztratív hibáról van szó, nem hiszem, hogy ezt a mi orrunk alá kellene dörgölni” – mondta a kormányszóvivő.

Nem bonyolult csalni a konzultáción

Könnyen kijátszható a kormány nemzeti konzultációja az interneten – a Célpont stábja kipróbálta: egy óra alatt nyolcvanegyszer küldte el a kérdőívet. A kormánytagok, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság azonban nem lát kivetnivalót a rendszerben. Péterfalvi Attila szerint akkor lenne baj, ha a kormány visszaigazolást küldene. „Jó, hogy így van, az adatvédelmi hatóság nem szeretné és nem is támogatná azt, hogy valamiféle visszaellenőrzés legyen” – fogalmazott  a NAIH elnöke. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta: a kormány bízik a magyar emberek jóhiszeműségében, szerinte amúgy is csak a kérdőívek öt százaléka érkezik a neten. Azt ugyanakkor az államtitkár is elismerte, hogy minél többen töltik ki a konzultációt, az annál nagyobb felhatalmazást ad a kormánynak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!