2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Negyven éve elhunytnak is postázták a konzultációt

2017. október 10., kedd 18:53, frissítve: kedd 19:44

Negyven éve, nyolcévesen elhunyt kisfiú is kapott nemzeti konzultációs kérdőívet a kormánytól. Az érintett egyik rokona a Hír TV-nek azt mondta: felháborító és kegyeletsértő, ami történt. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára vizsgálatot ígért. Korábban a konzultációs kérdőív online változatában is találtak hibát.

„A húgom a III. kerületben lakott a kisfiával, aki balesetben meghalt, mert lezuhant  a Gellért-hegyről ezelőtt negyven évvel, és most kapott a nemzeti konzultációra egy értesítést – áll értetlenkedve Kali Jánosné az unokaöccsének címzett nemzeti konzultáció előtt. Szerinte kegyeletsértő, hogy a kormány halott szerettének címezte a kérdőívet. – Ez egyszerűen felháborító. Ki tartja a lakcímeket vagy a személyeket nyilván? Mert benne van a Belügyminisztérium nyilvántartásában. De negyven évig nem jutott eszükbe, ez az ember már nincsen.”

Dokumentumok is bizonyítják, hogy az asszony rokona évtizedekkel ezelőtt meghalt. Azt sem vették észre az állami szervek, hogy akinek a levelet postázták, a papírok alapján nyolcéves.

Amikor korábban ilyen állításokat tettek, akkor rendre bebizonyosodott, hogy nem állják meg a helyüket. A propagandaminisztérium államtitkára kételkedik az eset hitelességében, de Dömötör Csaba államtitkár ellenőrzést ígért.

– A hivatalos állami adatbázis alapján készül a címlista, természetesen ez a születések és az elhalálozások miatt változhat, de az államnak kötelessége rendszeresen frissíteni.
– De 40 éve halott az az ember, akiről szó van.
– Az illetékes hivatal meg fogja vizsgálni, ha helytálló az állítás.

Célpont című műsorunk derítette ki, hogy a nemzeti konzultáció az interneten keresztül könnyen kijátszható. A rendszer ugyanis bár létező e-mail-címet kér, azt valójában nem ellenőrzi. Kolléganőnk így 81-szer el tudta küldeni a kérdőívet online.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!