2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Nem kampánycélból kritizálják Magyarországot

2017. június 28., szerda 10:59, frissítve: szerda 11:29

„Nem kampánycélból kritizáljuk Magyarországot” – mondta Michael Roth, a német külügyminisztérium Európa-ügyekért felelős államminisztere egy kedd esti rendezvényen Berlinben. Az egyik politikai alapítvány hívta párbeszédre a magyar kormányt a lex CEU és a civiltörvény ügyében. Magyarországot a berlini nagykövet képviselte a vitán. A hónap közepén Orbán Viktor miniszterelnök minősítette kampányfogásnak a kormányt érő német kritikákat.

Telt ház volt a Friedrich-Ebert Alapítvány berlini központjában. A német politikai alapítvány párbeszédre hívta a felsőoktatási és a civiltörvény szereplőit, miután azok nagy visszhangot váltottak ki Németországban.

„Teljesen normális, hogy vitázunk” – hangsúlyozta Michael Roth német államminiszter. Azt a vádat viszont többször is visszautasította, mely szerint Németország csak kampánytémának használná Magyarország kritizálását.

„A kampány a demokrácia csúcsidőszaka, hiszen itt van igazán lehetőség a különböző álláspontokat versenyre vinni, de az aggodalmaink, amiket újra és újra megfogalmazunk, európai aggodalmak, és a német választási kampányhoz semmi közük. Nincs szükségünk abból hasznot húzni, hogy az aktuális magyar kormányt bíráljuk” – nyilatkozta a Hír TV-nek a német államminiszter, aki legutóbb éppen a magyar civiltörvény ellen foglalt állást.

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint fontos az európai reakció. „Itt olyan jogsértésekről, olyan jogellenességről van szó, ami az európai értékeket is sérti, az európai alapszabadságokat, például a tőke és a személyek szabad mozgásával kapcsolatos alapvető szabadságot is sérti” – emelte ki Pardavi Márta, a szervezet társelnöke.

„Szeretném megköszönni a nagykövet úrnak” – így üdvözölte a ritka alkalmat a CEU rektorhelyettese, amikor egy asztalnál ülhet a kormány egyik képviselőjével. Azt mondta, az egyetemről zajló tárgyalásoknál sajnos továbbra sem ez a helyzet.

„Az lenne a legszerencsésebb, ha úgy születne meg ez a megállapodás, hogy mi is ott ülhetnénk az asztalnál, és elmondhatnánk, hogy hogyan hat ez a módosítás, illetve maga ez a megállapodás az egyetem működésére” – nyilatkozta később a Hír TV-nek Enyedi Zsolt rektorhelyettes.

A berlini magyar nagykövet szerint mind a CEU, mind pedig a civiltörvény ügye fontos, de német állampolgárokhoz sokszor csak leegyszerűsítve értek el. „Az itt elhangzottakból egy nagyon fontos üzenet azért kijött, a magyar–német vita az nem egy bilaterális vita. Hogy a magyar–német vitákat hogyan hordjuk ki, annak európai jelentősége lesz, és én ezért bízom abban, hogyha nem is garantált, de a lehetősége megnyílik a kicsit felfűtött választási időszak után annak, hogy ezt a magyar–német párbeszédet egy racionálisabb mederbe tereljük” – mondta Györkös Péter.

Bár mind a felsőoktatási törvény, mind a civiltörvény inkább illusztrációja, mint témája maradt az estének, abban azért mindegyik fél reménykedik, hogy közelebb kerültek egymáshoz az álláspontok, és hogy a magyar kormány a jövőben is ilyen konstruktívan és konfrontatívan kiáll és párbeszédre lép a másik féllel. A Hír TV-t Diseri Dóra tudósította Berlinből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!