2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Nem érdekelte a városvezetőket az atomügyi fórum

Hír TV

2017. október 25., szerda 09:52, frissítve: szerda 12:55

Lakossági fórumot tartott az LMP Pécsett a város közelébe tervezett radioaktív hulladéktároló, valamint az uránbánya tervezett újranyitásával kapcsolatban. A rendezvényre, a meghívás ellenére, sem a város, sem pedig az érintett cégek vezetői nem mentek el.

A Mecsekben a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeinek végleges elhelyezésére alkalmas helyet keresik. Intenzív kutatások négy éve folynak, eddig mintegy 7 milliárd forintot költöttek rá. A tároló pontos helyét 20 év múlva kell kijelölni. A földtani vizsgálatok Pécstől alig 8-10 kilométerre zajlanak. Amikor 2015-ben Orbán Viktor Pécsett járt, azt mondta, a megyeszékhely lakóinak megkérdezése nélkül a tároló nem fog megépülni. Az ügyben azóta sem történt semmi. Az Lehet Más a Politika álláspontja szerint az országban még legalább egy tucat hely alkalmas lehet a hulladék befogadására.

„Ugye a világon nincs erre példa, hogy egy ilyen nagyvároshoz ennyire közel telepítenének egy ilyen objektumot. Vegyék figyelembe, hogy itt ez a terület lehet, hogy geológiailag alkalmas, de a nagy lakosságszám miatt nem, és ilyen szempontból rangsorolják a Magyarországon meglévő alkalmas területeket, és így kezdjenek kutatásokat alternatív helyszíneken. Ismétlem, ott, ahol lényegesen kisebb lenne az érintett lakosság száma” – jelentette ki Keresztesi László Lóránt.

A hulladéktároló mellett az uránbányászat újraindítása miatt szintén folynak kutatások a Mecsekben. Ebben a hónapban elindult az ügyben a környezeti hatásvizsgálati eljárás.

„A környezetkárosító hatásokon túl nagyon fontos, hogy a gazdaságra is mindenképpen negatív hatással lenne az uránbánya újranyitása, hiszen Baranya megye és Pécs egészen másképp tervezte a jövőjét gazdasági szempontból” – vélte Hohn Krisztina, az Új Kezdet párt alelnöke.

A fórumra Pécs vezetői mellett a kutatásokat végző cégek képviselőit is meghívták, de senki nem jött el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!