2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

„Nem akarnak a Fidesz helyett egy Fidesz-lightot”

2017. szeptember 25., hétfő 16:18

A listás helyek felének a felajánlásával csábítaná együttműködésre a kisebb pártokat az MSZP. A meghívó a demokratikus koalíciónak is szól, bár arról hallgatnak, hogy Gyurcsány Ferencnek lesz-e helye a közös listán. A Jobbikkal kizárják az együttműködést.

A szocialisták készek a kormányváltásra – és egy táblára várják az LMP-t, a DK-t, a Momentumot, az Együttöt, a Liberálisokat és a Párbeszédet is, hogy közös listán induljanak a 2018-as parlamenti választásokon.

„A szocialista párt a helyek felére tart igényt, tehát mondhatnám úgy is, hogy az országos listás helyek felét felajánlja a szocialista párt, ha lehetséges, a potenciális szövetségeseknek” – mondta Botka László miniszterelnök-jelölt.

A szocialisták szerint szövetségeseiknek akár önálló frakciójuk is lehet, ha jól szerepelnek a választáson.

„A cél nem önmagában és kizárólag a ner rendszerének megdöntése, hanem egy igazságos, jobb és boldogabb Magyarország megteremtése” – mondta Hiller István választmányi elnök.

A szocialisták számítása alapján a listára meghívottak teljes pártválasztói támogatottsága majdnem 35 százalék lehet, szerintük ez elég lenne a kormányváltásra a fideszes választási rendszerben.

„Mi azt gondoljuk, hogy ma van egy masszív szavazókör Magyarországon, aki azt már tudja, hogy változást akar, de azt még nem látja, hogy kiben bízhat meg. Nem akar a Fidesz helyett egy Fidesz-lightot, a Jobbikot hatalomra segíteni” – így Molnár Gyula, az MSZP elnöke.

A közös listára meg nem hívott Jobbik szerint az MSZP-nek most is csak a parlamenti helyek számítanak.

„AZ MSZP bármikor képes lefeküdni Orbán Viktor előtt, hogyha helyosztásról van szó, gondoljunk csak azokra a politikai pozíciókra, amiket a Fidesz biztosított jelenlegi vagy volt szocialista politikusok számára. A Jobbik a néppel fog össze a választási győzelem érdekében, tehát nem helyosztásban gondolkozunk, hanem választási győzelemben” – mondta Jakab Péter, a Jobbik szóvivője.

A DK továbbra is nyitott a tárgyalásokra, de szerintük a javaslatban nincs új elem. Azt kérik, hogy az MSZP tartsa majd tiszteletben belső döntésüket. Ez azt jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc listás helyéhez továbbra is ragaszkodnak. Az LMP képviselője nem kommentálta a hírt.

„Nyilvánvalóan lesznek egyezségek, lesznek szövetségek pártok között, de valószínűnek tartom, hogy azok nem olyan tárgyalásokon fognak megindulni, amit sajtóban üzentek meg egymásnak pártok, és rendkívül fontosnak tarjuk továbbra is minden ilyen kérdésnél elmondani, hogy ezeknek az egyezségeknek, együttműködéseknek van, lehet jelentősége, de sokkal nagyobb jelentősége van annak, hogy megmutassuk az embereknek, hogy meg kell újítani Magyarországot” – mondta Hadházy Ákos országgyűlési képviselő.

Az Együtt nem akar közös listát a szocialistákkal, de tárgyalásra hívják az úgynevezett új pólus pártjait.

„Új szavazók behozására van szükség, erre tettünk mi javaslatot a Pólus-képzéssel, miszerint a 2010 előtt nem kormányzó pártoknak kellene egy listát alkotnia, és ezen listának a 2010 előtt kormányzó pártokkal koordinálnia kellene helyben a jelöltjeiket, tehát a fő szempont és ez vezet a kormányváltáshoz, hogy ha egy jelölt van szemben a fideszes jelölttel szemben, de két listán oszlana el, hogy bárki tudjon az ízlésének megfelelően listát választani” – így Juhász Péter, az Együtt elnöke.

A Párbeszéd nem harcol Botka ellen, a Momentum azonban már korábban az önálló indulásról döntött.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!